16 Μαΐου 2018

"Σκληρό πόκερ" στη Σόφια για το Μακεδονικό

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής επίσημης συνάντησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στη Σόφια. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς θεωρούν πως η συγκυρία είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. 
Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, μιλώντας στο Tvxs.gr, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του erga omnes.
«Είμαστε πιο κοντά σε λύση από ποτέ, όμως αυτό δε σημαίνει πως καταλήξουμε τελικά σε συμφωνία, εφόσον δε γίνουν συγκεκριμένες υποχωρήσεις από την σκοπιανή κυβέρνηση» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σήμερα κάποιες προπαρασκευστικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στο περιθώριο του δείπνου, στο οποίο θα παρακαθίσουν οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.
Στο εσωτερικό μέτωπο, φαίνεται πως έχει απορριφθεί η ιδέα αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας. Κάτι τέτοιο όμως δε σημαίνει πως δε θα επιδιωχθούν από το Μέγαρο Μαξίμου ευρύτερες συναινέσεις πάνω στο ζήτημα με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού αλλά κι ανεξάρτητων βουλευτών, με δεδομένο μάλιστα πως παραμένει αμφίβολο κατά πόσο οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν μια λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: