18 Μαΐου 2018

Δεν ξεχνάμε - Τιμάμε την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία τού Ποντιακού Ελληνισμού

         
Με αφορμή την καθιερωθείσα ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία τού Ποντιακού Ελληνισμού, θα ήθελα να καταθέσω λίγες σκέψεις Τιμής προς τους 353.000 Έλληνες και Ελληνίδες τού Πόντου που έχασαν τη ζωή τους στα Ματωμένα Χώματα των Αλησμόνητων Πατρίδων μας.
Οι Έλληνες του Πόντου, όσοι γλίτωσαν από τις τουρκικές θηριωδίες, ξεριζώθηκαν από τις Πατρίδες τους, ήρθαν ως πρόσφυγες στη Μητροπολιτική Ελλάδα, ήρθαν βέβαια και στον τόπο μας, στην Πιερία και την Κατερίνη μας. Ήρθαν εδώ έχοντας χάσει όλα τους τα υπάρχοντα, έχοντας χάσει τούς ανθρώπους τους, φέρνοντας μαζί τους μόνο λίγα ρούχα, μια εικόνα ή έναν σταυρό! Τίποτε άλλο…

Ήρθαν στην Κατερίνη και στην Πιερία μας, ένιωσαν την πίκρα τού κατατρεγμένου πρόσφυγα, έζησαν αρχικά σε σκηνές και παραπήγματα. Αλλά και η συνέχεια ήταν δύσκολη, πολύ δύσκολη… Σταδιακά όμως η παρουσία τους εδώ στην Πιερία υπήρξε ευεργετική, διότι ανέπτυξαν στον τόπο μας, με επιτυχία, τις δικές τους δραστηριότητες (εμπόριο, γεωργία κλπ), την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και ευρύτερα τον δικό τους ξεχωριστό και δυναμικό πολιτισμό.

Η Γενοκτονία τού Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί έγκλημα κατά τής Ανθρωπότητας που δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ όχι μόνο από τους Πόντιους, όχι μόνο ευρύτερα από τους απανταχού γης Έλληνες, αλλά και από την Παγκόσμια Κοινότητα. Δεν πρέπει να ξεχαστεί, διότι τέτοιου είδους κακουργήματα κατά τής ανθρωπότητας δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται ποτέ και πουθενά στον πλανήτη μας. Τη Γενοκτονία των Ποντίων οφείλει να αναγνωρίσει, έστω και καθυστερημένα, το Τουρκικό Κράτος.

Τη 19η Μαΐου, λοιπόν, κάθε χρόνο, τιμάμε την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία τού Μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα και τους βανδαλισμούς, τιμάμε τους νεκρούς μας, μελετάμε την ιστορία μας, διατηρούμε τις παραδόσεις μας, αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας. Ανάβουμε δε ένα κερί στη μνήμη όλων αυτών, ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων και μικρών παιδιών που υπέστησαν παντός είδους μαρτύρια και τελικά άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ιερά χώματα των Αλησμόνητων Πατρίδων. Ας είναι αιωνία η Μνήμη τους.

Αθανάσιος Λιακόπουλος,

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Δημοτικός Σύμβουλος,
Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: