15 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οζώδη Σκλήρυνση και Αντιρρησιών Συνείδησης

Από το 2012 η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οζώδη Σκλήρυνση. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη σπάνια πάθηση της Οζώδους Σκλήρυνσης.
Η Οζώδης Σκλήρυνση γνωστή και ως νόσος του Bourneville αποτελεί μια πολυσυστηματική διαταραχή, που εμφανίζει καλοήθεις όγκους σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίοι σταδιακά ασβεστοποιούνται και σκληραίνουν. Υπάρχουν εξαιρετικά σπάνιες πιθανότητες οι όγκοι να μετατραπούν σε κακοήθεις υπερπλασίες, ωστόσο το ήμισυ των περιπτώσεων εμφανίζουν αυτισμό ή κάποια μορφή νοητικής υστέρησης.

Την ίδια μέρα γιορτάζεται και η Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης που καθιερώθηκε το 1985, με πρωτοβουλία φιλειρηνικών και αντιπολεμικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να κάνει γνωστά στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα πιστεύω των αντιρρησιών συνείδησης.
Αντιρρησίας Συνείδησης είναι όποιος για λόγους θρησκευτικούς, ηθικούς ή φιλοσοφικούς αρνείται τη στράτευση. Στη χώρα μας, οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν δύο επιλογές: Είτε να υπηρετήσουν άοπλη στρατιωτική θητεία, είτε διπλάσιας διάρκειας εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία σε υπηρεσίες και δημόσιους φορείς. Υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις για την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία στην Ελλάδα, επειδή θεωρείται ότι έχει «τιμωρητικό χαρακτήρα» και δεν αποτελεί αντίστοιχο της στρατιωτικής θητείας ως προσφορά σε κάποιο κοινωνικό φορέα. Το φαινόμενο των αντιρρησιών συνείδησης θα τείνει να εκλείψει, όσο οι στρατοί θα μετατρέπονται σε εθελοντικούς και επαγγελματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: