31 Μαΐου 2018

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν χθες συνδικάτα, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης, συμμετείχε η Κοινωνική Συμμαχία, που σχημάτισαν μεταξύ άλλων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΤΕΕ, δικηγόροι, το Οικονομικό Επιμελητήριο, γιατροί, φαρμακοποιοί, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, ενάντια «στη λιτότητα, στην ανεργία και στην υπερφορολόγηση».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας ,τα Συνδικάτα εκφράζοντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους διεκδικούν «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την υγεία, την παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ Θανάσης Βασιλόπουλος «υλοποιούμε την απόφαση μας για μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία με μπροστάρη το εργατικό κίνημα, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που καταστρέφονται από την πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζονται στη χώρα».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΑ Κώστας Κουλούρης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στην κινητοποίηση: «Ενώνονται δυνάμεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, κόντρα σε αυτούς που δεν το θέλουν και κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κώστας Καββαθάς ανέφερε ότι «συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για να σταματήσουν οι πολιτικές που έχουν στοχοποιήσει το σύνολο του ελληνικού λαού, έχουν κλείσει 220.000 επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους και με το 6% του πληθυσμού εκτός χώρας».
Με μικρής έκτασης επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Ομόνοια, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κέντρο παρέμεινε κλειστό για αρκετές ώρες.

Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι μία μικρή ομάδα νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα εμφανίστηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Πέταξαν μπογιές και απομακρύνθηκαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικοί των ΜΑΤ.

Λίγο νωρίτερα στις 11:00 όταν και ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος ομάδα αγνώστων εμφανίστηκε στον χώρο που ήταν η εξέδρα φορώντας κράνη, έσκισε το πανό της ΓΣΕΕ, έσπασε το μικρόφωνο, πέταξε αυγά και αποχώρησε.

Επίσης στην προσυγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας, υπήρξε παρέμβαση με συνθήματα, με κόκκινο σπρέι όπως «ΓΣΕΕ Μαγαζάκι των αφεντικών».

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι και ενώ η πορεία ήταν στην πλατεία Συντάγματος, σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προσεγγίσει τα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος, επιτιθέμενη σε λεωφορείο των ΜΑΤ.

Μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που συμμετείχαν σε φοιτητικό μπλοκ επιτέθηκαν με στυλιάρια στο αστυνομικό όχημα.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έλαβαν εντολή να επέμβουν, απωθώντας τους διαδηλωτές με χρήση χημικών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποχωρήσουν. Τα επεισόδια σταμάτησαν εκεί χωρίς να επεκταθούν, ενώ προηγουμένως μια άλλη ομάδα πέταξε σκουπίδια στην πόρτα της ΑΔΕΔΥ.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης δήλωσε ότι «κάποιοι με το πρόσχημα του αναρχισμού και με τη συγκάλυψη και ανοχή της αστυνομίας, επιχείρησαν να καταστρέψουν την εξέδρα και τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης έκανε λόγο για μια «στρεβλή εικόνα των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς την οποία καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε».

Τέλος, μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των Συνδικάτων ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή όπου παρέμειναν οι διαδηλωτές για λίγη ώρα και εν συνεχεία αποχώρησαν δίνοντας νέο ραντεβού κινητοποιήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: