20 Ιουνίου 2018

20 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η 20ή Ιουνίου, η οποία καθιερώθηκε το 2001, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσοι ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους.Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Συμμετέχει στη σημερινή Ημέρα με το μήνυμα «Κι εσύ για κάποιον είσαι “ο άλλος”».

«Η Ελλάδα κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης»

«Η 20ή Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ' αυτούς».

Τα παραπάνω αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και συνεχίζει κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεών του.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί θετικά στη μείωση της προσφυγικής ροής στην Ευρώπη, σε μια στιγμή που ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των προσφύγων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της κρίσης, σε μια στιγμή που η πολιτική αποτροπής της Ε.Ε. υπονομεύει όλο και περισσότερο τις συνθήκες ζωής των προσφύγων και παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην αποτίμηση του υπουργού, αναφέρονται μεταξύ άλλων:


⇔ Η διαχείριση περισσότερων του ενός εκατομμυρίων προσφύγων «με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια»

⇔ Η δημιουργία 40.000 θέσεων φιλοξενίας σε πρώτη φάση για τη διαχείριση των 60.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα «μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες» και η φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σε δεύτερη φάση

⇔ Η μεταφορά χωρίς βία προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, όπου τους παρέχονται στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη

⇔ Η σταδιακή ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού

⇔ Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας

⇔ Η εξέταση από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτημάτων διεθνούς προστασίας

«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική -για ένα ζήτημα που η διαχείρισή του παρομοιάζεται με μαραθώνιο κι όχι αγώνα 100 μέτρων- θα συνεχίσει να καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», υπογραμμίζεται.

Στο μήνυμα γίνεται μνεία στη «λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων». «Αυτό που επετεύχθη από την ελληνική κοινωνία είναι αξιέπαινο και μοναδικό στην Ευρώπη. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.

Δήλωση υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα

Για τα εκατομμύρια πολίτες όλου του κόσμου οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους λόγω της φρίκης του πολέμου, των βομβαρδισμών και της ακραίας φτώχειας, η απάντηση είναι μια και μόνο: «Αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, συμπαράσταση, σεβασμός». Ταυτοχρόνως δηλώνουμε ότι δεν θα δείξουμε καμία απολύτως ανοχή σε όσους προσπαθούν στις πλάτες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να κάνουν μικροπολιτική ή να αναπαράξουν ρατσιστικά πρότυπα.

Ο στόχος που θέτουμε για το επόμενο διάστημα είναι να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με το βλέμμα στραμμένο στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, θα δώσουμε έμφαση σε μία εθνική στρατηγική για την ένταξη η οποία θα αφορά τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας. Η ένταξη στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, με ισότιμους όρους για όλους και όλες, είναι πρώτιστο μέλημα μας.

Οι σκέψεις μας είναι τόσο σε αυτούς που κατάφεραν να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες αλλά και σε αυτούς που για διάφορους λόγους αδυνατούν και υπομένουν ακόμα και σήμερα τις συνέπειες ενός πολέμου για τον οποίο μόνο οι ίδιοι δεν φέρουν ευθύνες. Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι "νούμερα σε πίνακες", είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Οι ευθύνες μας είναι συνολικές απέναντί τους, πρωτίστως ανθρωπιστικές και έπειτα οικονομικές. Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να μετακινούνται όσο υπάρχουν ταραχές και καταστροφές στα διάφορα μέρη του πλανήτη. Το άμεσο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλες οι χώρες και ιδιαίτερα οι πλέον ευημερούσες είναι όχι το «αν» αλλά το «πως» θα τους βοηθήσουν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: