21 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα 21 Ιουνίου

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Ιουνίου.

217 π.Χ. ο Αττίλας στήνει ενέδρα στο ρωμαϊκό στρατό του Γάιου Φλαμίνιου και πετυχαίνει μεγάλη νίκη.

1527 πεθαίνει ο Ιταλός πολιτικός και συγγραφέας Νικολό Μακιαβέλι.

1633 ο Γαλιλαίος εξαναγκάζεται από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την ηλιοκεντρική θεωρία του.

1813 Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση Wellington’s Victory, op. 91.

1826 πανωλεθρία του Ιμπραήμ στη Μάνη.

1851 ο Γερμανός μετρ του σκάκι Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λάιονελ Κιζερίτσκι, σε μία παρτίδα, μοναδική στη σκακιστική βιβλιογραφία, όπου ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, τον αξιωματικό και τη βασίλισσά του, κάνοντας ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρά κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η «Αθάνατη Παρτίδα» (Immortal Game) του Άντερσεν.

1874 πεθαίνει ο Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, σουηδός φυσικός, θεμελιωτής της φασματοσκοπίας. Το επίθετό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος. (1A = 1/100.000.000 του εκατοστού) [γεν. 13/8/1814]

1877 εκτελούνται 10 μέλη της μυστικής οργάνωσης των Ιρλανδών ανθρακωρύχων, Μόλι Μαγκουάιρς, με την κατηγορία, ότι συμμετείχαν σε μία βίαιη απεργία ανθρακωρύχων στην Πενσιλβάνια.

1901 στο Νιου Τζέρσεϊ, μυστηριώδης έκρηξη καταστρέφει τετραώροφο κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα.

1913 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη Βουλγαρία (Β' Βαλκανικός Πόλεμος). Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Κιλκίς μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά και εισέρχεται στην πόλη εκδιώχνοντας τους Βούλγαρους.

1933 το εθνικό κίνημα της Γερμανίας είναι το τελευταίο κόμμα, που του αφαιρέθηκε κάθε δύναμη από τη χιτλερική κυβέρνηση. Το Εθνικοσοσιαλιστικό (Ναζί) είναι το μοναδικό κόμμα της χώρας.

1940 αρχίζει από το Βανκούβερ του Καναδά η πρώτη πετυχημένη πλοήγηση από δυσμάς προς ανατολάς, στο Νοτιοδυτικό Πέρασμα, από τον Ατλαντικό Ωκεανό, στον Ειρηνικό, μέσω του Αρκτικού αρχιπελάγους του Καναδά.

1942 ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.

1945 λήγει η Μάχη της Οκινάβα, με την επικράτηση των Αμερικανών επί των Ιαπώνων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στο πολεμικό θέατρο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1948 η Columbia λανσάρει τον πρώτο δίσκο 33 1/3 στροφών από βινύλιο. Ήταν δημιουργία του δρ. Πίτερ Γκόλντμαρκ.

1950 γεννιέται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδιστής.

1954 πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση.

1955 γεννιέται ο Γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

1956 ο Αμερικανός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ, αρνείται να προδώσει τους κομμουνιστές στην επιτροπή της Γερουσίας, την περίοδο του Μακαρθισμού.

1964 το Εθνικό Συμβούλιο της Αϊτής, υιοθετεί νέο Σύνταγμα, το οποίο ανακηρύσσει τον Φρανσουά "Πάπα Ντοκ" Ντιβαλιέ, Πρόεδρο δια βίου.

1970 Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1985 Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρώτη «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπου και πραγματοποιείται μεγάλη φιέστα γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ηρώδειο, και Στοά του Αττάλου). Στην εορτή αυτή, σύγχρονη αμφικτιονία όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι Χ. Σαρτζετάκης, Φ. Μιτεράν, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, ξένοι υπουργοί πολιτισμού, διπλωματικές αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πεντακόσια αγόρια και κορίτσια έψαλλαν τον «Ύμνο στον Ήλιο» (του Μεσομήδη, 2ος αιών μ.Χ.).

1989 ο ηγέτης της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαος Φλωράκης, συμφωνούν για την ανάγκη πολιτικής κάθαρσης.

1992 έρευνα δείχνει ότι, στο νησί της Οκινάουα, στην Ιαπωνία, οι υπεραιωνόβιοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλο σημείο της γης, με μυστικό μακροζωίας τα πολλά θαλασσινά και το εκλεκτό χοιρινό κρέας.

1994 Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.

1995 αποκαλύπτονται επιστολές του Ρούντολφ Νουρέγεφ στις οποίες αναφέρει ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον Βρετανο-ιρανό τραγουδιστή του συγκροτήματος Queen Φρέντι Μέρκιουρι, λίγο πριν πεθάνουν και οι δύο από AIDS.

2000 ανακαλείται στη Σκοτία με ψήφους 99 με 17, ο Τομέας 28, ο οποίος ήταν μία αμφιλεγόμενη τροποποίηση μίας νομοθεσίας της τοπικής κυβέρνησης, η οποία έλεγε ότι οι τοπικές αρχές δεν πρέπει να προωθούν επίτηδες την ομοφυλοφιλία.


2003 τη ζωή τουλάχιστον 105 ανθρώπων στοιχίζει έκρηξη, που σημειώνεται σε πετρελαιαγωγό σε χωριό της νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Η πυρκαγιά προκλήθηκε, όταν κάποιοι επιχείρησαν να κλέψουν πετρέλαιο τρυπώντας τον πετρελαιαγωγό. Οι κάτοικοι του χωριού πήγαν στο σημείο εκείνο για να προμηθευτούν πετρέλαιο είτε για προσωπική χρήση, είτε για να το πουλήσουν. 

2012 Μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων εικοσιτετράωρων από το κλείσιμο της κάλπης των τελευταίων εκλογών στην Ελλάδα, με συνασπισμό τριών κομμάτων ορκίζονται στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τα μέλη της νέας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία Α. Σαμαρά. Το νέο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνει 17 υπουργούς εκ των οποίων μία μόνο γυναίκα. Μετά από μια περίοδο πολιτικής ναυτίας επανασυστήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: