12 Ιουνίου 2018

Το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά το ταξίδι του

Πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου με 47 εκδηλώσεις, όσες και τα χρόνια που συμπληρώνει φέτος ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Πιερίας.
Το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουνίου το Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο παρουσίασε στο πιερικό κοινό, μία προς μία, τις εκδηλώσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, στις εμβληματικές τοποθεσίες της πιερικής γης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Τσαλόπουλου, παρουσία δεκάδων φίλων της τέχνης και του πολιτισμού, το “παρών” έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι των τριών δήμων της Πιερίας Σάββας Χιονίδης, Κώστας Δημόπουλος και Βαγγέλης Λαγδάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Γιώργος Τζήμας, ο Υποδιοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Συνταγματάρχης Χαράλαμπος Προδρόμου, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι βουλευτών, φορέων και συλλόγων του νομού. 
Την εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος και μέλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Περικλής Χατζηγιάννης, άνοιξε με το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κατερίνης και οικοδεσπότης Σάββας Χιονίδης σημειώνοντας ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή να ξεκινά το Φεστιβάλ Ολύμπου από την πρωτεύουσα του νομού. “Το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν αφορά μία μικρή περιοχή, βρίσκεται έξω από τα διοικητικά όρια. Είναι πραγματικά ένα διεθνές φεστιβάλ. Γιατί το θέατρο του Δίου ανήκει σε όλη την Πιερία, ανήκει σε όλη την Ελλάδα, ανήκει στην παγκοσμιότητα. Ο πολιτισμός δεν κοιτάει διοικητικά σύνορα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κατερίνης κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ και μνημονεύοντας τον “ευπατρίδη”, όπως είπε , Κλέαρχο Γώττα που  ξεκίνησε την ιδέα του μεγάλου Φεστιβάλ.
“Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα όραμα: να γίνει η Επίδαυρος της Β. Ελλάδας, το κέντρο όλων των Βαλκανίων. Να είναι ένα κέντρο παραγωγής πολιτισμού. Γιατί το δικαιούται ιστορικά και πολιτικά” σημείωσε ο κ. Χιονίδης και πρόσθεσε: “ Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να ξεκινάμε το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου στο οποίο συνεισέφεραν όλες οι διοικήσεις. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον Ιάκωβο Τασχουνίδη που κατέθεσε ψυχή, χρήματα, δουλειά και όλα τα αποθέματα αγάπης που είχε, μαζί με όλα τα διοικητικά συμβούλια ώστε το Φεστιβάλ Ολύμπου να επιβιώσει σε αυτή τη μεγάλη δίνη και ταλαιπωρία. Και κατόπιν ο Γρηγόρης Παπαχρήστος αλλά και όλα τα Δ.Σ”. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κατερίνης κατέθεσε ως πρόταση στο μέλλον να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ολύμπου και όλες οι πόλεις της Μακεδονίας, της Β. Ελλάδας αλλά και βαλκανικές “ώστε να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ το οποίο να είναι αντάξιο της ιστορίας του, κυρίως όμως αντάξιο του σπουδαίου τόπου, δίπλα στις Πιερίδες Μούσες και υπό τη σκιά του Ολύμπου” ενώ χαιρέτισε τη συμμετοχή της Τσεχίας ως φετινής τιμώμενης χώρας. Σημείωσε δε ότι υπήρξε και παραμένει μεγάλη τύχη για την Πιερία η παρουσία του Δημήτρη Παντερμαλή στην Πιερία, ένα πρόσωπο το οποίο έδωσε, όπως είπε, πάρα πολλά και στο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Καλή επιτυχία στους διοργανωτές ευχήθηκε από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.
Για τον καθοριστικό ρόλο της παιδείας και του πολιτισμού στην ανάπτυξη του τόπου έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου σημειώντας ότι η περιφερειαχή αρχή στηρίζει διαχρονικά το θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου θεωρώντας το υποχρέωσή της. Πρότεινε μάλιστα τη δυνατότητα συνδιοργάνωσης σε επόμενο χρόνο με το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ ενώ εξήρε την καθοριστική συμβολή των εθελοντών στη διοργάνωση του Φεστιβάλ. 
“Κυρίες και κύριοι η παράσταση αρχίζει. Ελάτε να ταξιδέψουμε όχι μόνο από το 1971 μέχρι σήμερα αλλά από το 413π.Χ μέχρι σήμερα όταν ο Αρχέλαος, ο Βασιλεύς των Μακεδόνων εγκαδίθρυσε το Δίον ως την πολιτιστική πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Να μην ξεχνάμε ότι θα βρεθούμε δίπλα στους χώρους που ξεκινούσε τις εκστρατείες ο Μ. Αλέξανδρος” σημείωσε κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος καλώντας τον κόσμο να στηρίξει και φέτος τις εκδηλώσεις και την “ευρωπαϊκού επιπέδου διοργάνωση”.
“Δύναμη ανάπτυξης” χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ολύμπου ο δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη μίας περιοχής δεν γράφεται μόνο με οικονομικούς όρους. “Μέσα από τις ποιοτικές εκδηλώσεις του συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτισμού, εκδηλώσεις που συνδυάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την πολιτιστική κληρονομιά. Και φυσικά έτσι εδραιώνεται η ταυτότητα μίας περιοχής” ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού.
“Δεν κάνουμε χάρη στον πρόεδρο του Φεστιβάλ. Κάνουμε το χρέος μας” ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου σημειώνοντας ότι η στήριξη του Επιμελητήριου είναι χρέος απέναντι στον τόπο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “όπως ο αθλητισμός έτσι και ο πολιτισμός ενώνει. Και δεν ένωσε μόνο εμάς αλλά έχει ενώσει μαζί μας και άλλες πόλεις και άλλες χώρες. Αυτές οι προσπάθειες έχουν κάνει τον τόπο μας πιο γνωστό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό”.
Πριν δώσει τη σκυτάλη στον καλλιτεχνικό σύμβουλο του Φεστιβάλ Ολύμπου Γιώργο Χανδόλια για να παρουσιάσει τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος καλωσόρισε από μέρους του τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος στην Πιερία, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι όλη η Πιερία αγκαλιάζει φέτος το Φεστιβάλ. “Χαιρόμαστε που είμαστε όλοι μαζί για να στηρίξουμε έναν σημαντικό θεσμό που μας εκπροσωπεί, που προβάλλει τον τόπο μας, που κάνει σπουδαία πράγματα, που εξυμνεί τον πολιτισμό και την ιστορία μας” σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο ενώ αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα του Φεστιβάλ Ολύμπου που δεν είναι άλλο από τους χώρους όπου γίνονται οι εκδηλώσεις. 
Μάλιστα επανέλαβε αυτό που ο Αλέξης Κωστάλας ανέφερε στη συμβολική παρουσίαση που έγινε πριν από μία εβδομάδα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είχε πει “δεν με εντυπωσιάζουν οι εκδηλώσεις. Σαν κι αυτές υπάρχουν πολλές και σε πολλά άλλα Φεστιβάλ. Εκείνο που με συγκινεί και με συνεπαίρνει είναι ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολύ ιδιαίτερους και σημαντικούς χώρους. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθεί κανείς τις Βάκχες του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο του Δίου εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν και εκεί όπου ο ίδιος ο Ευριπίδης μίλησε για το έργο του πριν το πρωτοπαρουσιάσει”. 
Εξάλλου όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος “το σημαντικό είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι και αυτό μας χαροποιεί” τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο η στήριξη των φορέων αλλά και του κόσμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στους εθελοντές, τα νέα παιδιά που αποτελούν τη νέα γενιά του Φεστιβάλ και στους οποίους θα παραδοθεί η σκυτάλη αυτού του θεσμού. “Με μία ανακοίνωση 150 παιδιά προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν” είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαχρήστος.
Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση των εκδηλώσεων από το καλλιτεχνικό σύμβουλο Γιώργο Χανδόλια.
To 47o Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το δήμο Δίου- Ολύμπου, το δήμο Κατερίνης, το δήμο Πύδνας- Κολινδρού, το Επιμελητήριο Πιερίας και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: