7 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ

fonto.jpg
Προσφορά του φροντιστηρίου

Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1η Δραστηριότητα
Α1. α. Σ β. Λ γ. Λ δ. Λ


Α2. Ο τίτλος του κειμένου είναι μεταφορικός .Ο χαρακτηρισμός «ζώο» αφορά τον άνθρωπο. Ο «homo sapiens» πριν από 70.000 ζούσε αρμονικά με τη φύση και τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη. Η εξέλιξη όμως και η δύναμη που απέκτησε μέσω της τεχνολογίας, τον μεταμόρφωσε σε «κυρίαρχο ον του πλανήτη». Επιπλέον, η εξέλιξη της ανθρώπινης οντότητας επιβεβαιώνεται από τις τεράστιες ανακαλύψεις της τεχνολογίας («έχουμε προοδεύσει από τα κανό στα διαστημόπλοια»), αλλά και της επιστήμης, μέσα από την πρόληψη ασθενειών. Ωστόσο χρησιμοποίησε τις θεϊκές του δυνάμεις, όχι μόνο για να δημιουργήσει, αλλά, κυρίως, για να καταστρέψει, τονίζοντας το χαρακτηριστικό της αλαζονικής του φύσης. Η εμμονή του για την εξέλιξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τον μετέτρεψε σε ένα αδηφάγο ον που προκαλεί τη δυστυχία σε όλα τα άλλα όντα («η κατάσταση των άλλων όντων επιδεινώνεται»). Οι «αυτοδημιούργητοι θεοί» , όπως αποκαλούνται από τον συγγραφέα έχουν απωλέσει κάθε ίχνος αξιών και αρχών , θέτοντας σε κίνδυνο τη μοίρα της ανθρωπότητας («η βελτίωση της μοίρας …να τη θεωρήσουμε σίγουρη») Με τον τελευταίο χαρακτηρισμό, «ανεύθυνοι θεοί», ο συγγραφέας προβληματίζεται για την απουσία οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης («σπέρνουμε τον όλεθρο…γύρω μας») καθώς και την έλλειψη αυτογνωσίας και υπευθυνότητας απέναντι στον συνάνθρωπο («Υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο … που δεν ξέρουν τι θέλουν;»)
2η Δραστηριότητα

Α3. – Η εξέλιξη του «homo sapiens» έχει καταστροφικές συνέπειες για το
         οικοσύστημα(κυρ.)
      – Ο άνθρωπος «δυνάστης» του πλανήτη(μτφ.)
Α4. α. μεταλλάχθηκε , μεταβλήθηκε
      β. ατελείωτη, απύθμενη.
      γ. εξέλιξη , ανάπτυξη, αναβάθμιση
3η Δραστηριότητα

Α5. Αξιότιμε κύριε ,
Με αφορμή την ανάγνωση του κειμένου σας, αποφάσισα να σας γράψω αυτή την επιστολή για να σας εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου σχετικά με την αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη και το οικοσύστημα η οποία δυστυχώς μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν την καταστροφή.
1η παράγραφος. Σκέψεις : προβληματισμός για την πορεία του πλανήτη , λανθασμένη αξιοποίηση της δύναμης που μας δόθηκε , της τεχνολογίας , κοιτάμε μόνο το συμφέρον μας και αδιαφορούμε για τον υπόλοιπο πλανήτη και τα ζώα , αλαζονεία, καταστροφές.
2η παράγραφος.  Συναισθήματα : οργή , φόβο , αγωνία για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
Επίλογος : Το κείμενο σας αξιότιμε κύριε με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο με τις απόψεις σας. Ελπίζω να αποτελέσει και για άλλους αναγνώστες πηγή προβληματισμού για την συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και στον πλανήτη και να αλλάξουμε την στάση μας πριν είναι αργά.
     Mε τιμή
                  Με εκτίμηση,
Μαθητής  Γ΄ Λυκείου ΕΠΑΛ





Β. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1η Δραστηριότητα
Β1. 1.B,
      2.Γ,
      3.Β,
      4.Β,
      5.Α,
      6.Β
Β2.  Είναι χαρούμενο, δείχνει αγάπη και ζητάει την προσοχή του ήρωα. Είναι εξοικειωμένο με τους ανθρώπους , δεν φοβάται , είναι έξυπνο και φιλικό, δέχεται όμως παθητικά την μοίρα της εγκατάληψης.
2η Δραστηριότητα
Β3. Μία μεταφορά από το κείμενο είναι η εξής: «Ήταν μία πρώτη ραγισματιά αμφιβολίας», στην τρίτη παράγραφο του λογοτεχνικού κειμένου. Ο συγγραφέας αναδεικνύει τη συναισθηματική κατάσταση του ζώου, που αισθάνεται  ανασφάλεια αν τελικά, ο ήρωας θα το φιλοξενήσει στο σπίτι του και τη διαίσθηση του ζώου. Η μεταφοράς τονίζει το άμεσο, οικείο και παραστατικό ύφος και δημιουργεί συγκίνηση στον αναγνώστη.
Β4. Ο συγγραφέας, με τη χρήση της ερωτηματικής πρότασης «Να την κάνω τι;», δίνει έμφαση στην ψυχολογική κατάσταση του ήρωα, που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από την μία θέλει να προστατεύσει το ζώο αλλά, από την άλλη  νιώθει αδύναμος να φανεί αντάξιος των απαιτήσεων που έχει η προστασία ενός ζώου
3η Δραστηριότητα
Β5. O ήρωας αν και αμφιταλαντεύτηκε τελικά αποφάσισε να μην υιοθετήσει το ζώο. Η απόφασή του αυτή ίσως να εκπορεύτηκε από το γεγονός ότι ο ίδιος ζούσε σε πολυκατοικία και ο μόνος χώρος που διέθετε, ήταν ένα μεγάλο μπαλκόνι. Τα ζώα δεν πρέπει να ζουν εγκλωβισμένα σε πολυκατοικίες αλλά σε χώρους που να μπορούν να τρέξουν, να είναι κοντά στη φύση και ελεύθερα. Σε μία ανάλογη περίπτωση, ούτε εγώ θα ανέβαζα το ζώο στο σπίτι μου, αλλά θα προσπαθούσα να διαπιστώσω αν έχει κάποια ταυτότητα ή θα απευθυνόμουν στο κοντινότερο κτηνιατρείο εφ όσον , όπως στην περίπτωση του συγγραφέα, το ζώο έδειχνε καθαρό και υγιές , σαν να το είχε σκάσει από τον ιδιοκτήτη του. Άλλωστε όλοι πρέπει να μεριμνούμε για τα αδέσποτα ζώα γιατί έτσι φαίνεται το επίπεδο του πολιτισμού μας.  
Επιμέλεια απαντήσεων
Αποστολίδου Κωνσταντίνα
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: