12 Ιουνίου 2018

Τροφές που είναι πιθανό να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Ως τροφική δηλητηρίαση ορίζεται η μόλυνση ενός τροφίμου από κάποιο βακτήριο, μύκητα, ιό ή τοξίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση παρενεργειών όπως πόνος στο στομάχι, διάρροια, μυϊκές κράμπες, έμετο και απώλεια όρεξης. 
Στις ευάλωτες ομάδες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης περιλαμβάνονται οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία είναι πιο πιθανόν να προκαλέσουν μόλυνση σε σύγκριση με άλλα με τις πιθανότητες να αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω λάθους αποθήκευσης και ανεπαρκούς μαγειρέματος. Αναλυτικότερα:
Πουλερικά. Κοτόπουλο και γαλοπούλα εάν δε μαγειρευτούν σωστά είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν μόλυνση μέσω διάφορων βακτηρίων όπως η Salmonella. Η μόλυνση του κρέατος γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σφαγής και μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τη στιγμή του μαγειρέματος.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συχνά ανιχνεύονται σε αυτά μικρόβια όπως το Es. Coli, Listeria και Salmonella. Η μόλυνση συνήθως γίνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους ή από την επαφή με μολυσμένα μαγειρικά σκεύη. Για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης καλό θα ήτανε τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά.
Θαλασσινά. Κύριες πηγές μόλυνσης η ισταμίνη και άλλες τοξίνες. Δεν καταστρέφονται με μέτριο μαγείρεμα και μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, πρήξιμο στο πρόσωπο και στη γλώσσα. Συνίσταται διατήρηση στην κατάψυξη μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης.
Ρύζι. Το ρύζι μολύνεται συχνά από το βακτήριο Bacillus cereus το οποίο παράγει τοξίνες που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης καλό θα ήτανε το ρύζι να καταναλώνεται άμεσα μετά το μαγείρεμα και να μη μένει σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απαστερείωτο γάλα. Αποτελεί μία από τις τροφές με πολύ μεγάλο βακτηριακό φορτίο. Εάν δε παστεριωθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρής μορφή τροφική δηλητηρίαση. Αποφύγετε την αγορά απαστερίωτου γάλακτος, αποθηκεύετε το σωστά και καταναλώστε το μέχρι την ημερομηνία λήξης του.
Αυγά. Ωμά ή όχι ανεπαρκώς μαγειρεμένα αυγά πιθανόν να φέρουνε το βακτήριο Salmonella. Προτιμήστε παστεριωμένα αυγά και αποφύγετε αυτά με σπασμένο κέλυφος.
Φρούτα. Κάποιες κατηγορίες φρούτων όπως το καρπούζι, το πεπόνι, διάφορα μούρα μπορεί να επιμολυνθούν με το βακτήριο Listeria, τον ιό της ηπατίτιδας Α και διάφορα άλλα βακτήρια. Πλένετε πολύ καλά τα φρούτα, καταναλώστε άμεσα μετά την κοπή τους και αποθηκεύστε τα άμεσα στο ψυγείο εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε άμεσα.
Ωμές ρίζες και σπόρια. Λόγω της του ζεστού περιβάλλοντος και της υγρασίας των περιοχών από τις οποίες προέρχονται αποτελούνε ιδανικό ξενιστή για διάφορα βακτήρια. Μόνος τρόπος προφύλαξης το πολύ καλό μαγείρεμα.
Τρόποι προφύλαξης από τροφικές δηλητηριάσεις:
- Πολύ καλό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό πριν την επαφή με τις τροφές. Πολύ καλό πλύσιμο επίσης έπειτα από κάθε επαφή των χεριών με ωμό κρέας.
- Μην πλένετε τα κρέατα όπως το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να διασκορπίσετε τα μικρόβια σε άλλα τρόφιμα και μαγειρικά σκεύη.
- Χρησιμοποιείτε ξεχωριστά μαχαίρια, σκεύη και πάγκους κοπής για τα διάφορα τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρέψετε.
- Μαγειρέψτε πολύ καλά το κρέας και ιδιαίτερα τα τον κιμά, τα λουκάνικα και το κοτόπουλο μέχρι το κέντρο τους.
- Πολύ καλό πλύσιμο στα λαχανικά και φρούτα ακόμη και τα συσκευασμένα.
- Μην αμελείτε την ημερομηνία λήξης των διαφόρων τροφίμων. Τσεκάρετε συχνά τις ημερομηνίες και μην καταναλώνετε τροφές που έχουνε λήξει ακόμη και αν φαίνονται ασφαλή προς κατανάλωση.
Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: