14 Ιουνίου 2018

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδεται στη Μάλτα η Μαρία Εφίμοβα

Κατά της έκδοσης της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Μαρίας Εφίμοβα στην Μάλτα αποφάσισε σήμερα ο Άρειος Πάγος. 
Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας για την μη έκδοση της 36χρονης Ρωσίδας πληροφοριοδότριας της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίθια.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας απέρριψε πριν δύο μήνες τα δύο αιτήματα έκδοσης στη Μάλτα της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου της Pilatus Bank.
Η 36χρονη είχε αποκαλύψει ότι η μαλτέζικη τράπεζα διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμέζικης επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. 
Το Εφετείο στις 12 Απριλίου είχε δεχτεί την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον της Εφίμοβα εν μέρει ασαφή, αόριστα και παράτυπα, ενώ χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αποδιδόμενα αδικήματα, τα οποία δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.
Ως μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν ο Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής από το Χριστιανοδημορατικό κόμμα, Ντέιβιντ Κάζα, ζητώντας και οι δύο να δοθεί άσυλο στην μάρτυρα.
Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας άσκησε έφεση κατά της απόφασης - σταθμού με την οποία αφέθηκε ελεύθερη η 36χρονη παραπέμποντας την υπόθεση για κρίση στον Άρειο Πάγο. 
Η Μαρία Εφίμοβα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και μια από τις «πηγές» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές το Μάρτιο φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε καταφύγει στην Κρήτη. Για τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον της τα είχε αποδώσει σε καταγγελίες που έγιναν σε μια προσπάθεια δυσφήμισής της. 
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο tvxs.gr, η Μαρία Εφίμοβα, είχε δηλώσει: «Έχω ακόμα λόγους να φοβάμαι για τη ζωή μου, γιατί η έρευνα είναι ακόμα ανοιχτή και είμαι η μοναδική κύρια μάρτυρας για το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια».
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: