7 Ιουνίου 2018

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

"Αντίποινα" στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποφάσισε η Τουρκία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία προχωρά σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης "απαράδεκτη".
Φέρεται μάλιστα να είπε πως οι Έλληνες δικαστές δέχτηκαν πιέσεις από τη Δύση, ενώ τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πιέσεις της προς την ελληνική πλευρά για το θέμα.
Πριν λίγες ημέρες οι οκτώ στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς παρήλθε το 18μηνο κράτησής τους και φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τα υπονοούμενα για απαγωγή τους που άφησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Τι προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας - Ελλάδας για το μεταναστευτικό
-Η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άρχισε επίσημα στις 20 Μαρτίου 2016.
-Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
-Για όσους νομιμοποιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου προβλέπεται ότι η αίτησή τους θα εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές εξατομικευμένα, με βάση τη διεθνή νομοθεσία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
-Όσοι μετανάστες δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου, ή η αίτησή τους απορρίπτεται θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
-Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται απ’ ευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: