13 Ιουνίου 2018

Το κείμενο της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης παραδόθηκε από τον πρωθυπουργό το κείμενο της συμφωνίας στην οποία έφτασαν Αθήνα και Σκόπια έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. 
Άλλωστε, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα παραθέσει όλο το πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με την πΓΔΜ, στην περίπτωση βέβαια που η διαδικασία δεν μπλοκαριστεί από πρόταση μομφής της ΝΔ.
Μεταξύ άλλων σημαντικών σημείων, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αναφέρει ότι το επίσημο όνομα της γειτονικής μας χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, ότι η ιθαγένεια των πολιτών της πΓΔΜ θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας θα είναι η «μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίστηκε από την τρίτη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977. 
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, η πΓΔΜ είναι υποχρεωμένη να την κυρώσει μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή της, αλλά και να προχωρήσει εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο σε δημοψήφισμα. Στη συνέχεια η πΓΔΜ θα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, ολοκληρώνοντας τις απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του 2018. Όταν αυτά συμβούν η ίδια συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.
Ταυτόχρονα, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει σε όλους τους διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θεσμούς και φόρα στους οποίους είναι μέλος πως στο εξής θα χρησιμοποιούν το νέο όνομα και τις ορολογίες όπως αυτές καθορίζονται από τη συμφωνία, ενώ οφείλει να ζητήσει απ' όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν και να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ό,τι άλλο καθορίζεται από το κείμενο της συμφωνίας. 
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η παράγραφος της συμφωνίας που ξεκαθαρίζει πως καμιά από τις δύο χώρες δεν θα εκφράσει ή υποστηρίξει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις για οποιοδήποτε τμήμα της επικράτειας του άλλου κράτους. Ξεκαθαρίζεται παράλληλα ότι καμιά μελλοντική αλλαγή στο Σύνταγμα της Ελλάδας ή της πΓΔΜ δεν θα μπορέσει να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε διεκδίκηση περιοχής της άλλης χώρας, ενώ στη Συμφωνία περιλαμβάνεται δέσμευση κανένα από τα δύο κράτη να μην προβαίνει αλλά ούτε και να επιτρέπει αλυτρωτικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 της συμφωνίας, η πΓΔΜ δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά το σύμβολο που απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του (δηλαδή τον ήλιο της Βεργίνας), ενώ μέσα σε διάστημα έξι μηνών απ' όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να αφαιρεθεί ο ήλιος της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους. 
Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: