10 Ιουλίου 2018

Έφτασαν στους 156 ο νεκροί από τις πλημμύρες στην Ιαπωνία

Στους 156 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Ιαπωνία. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό των τελευταίων 30 ετών.

Οι έρευνες συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, όπου παραμένουν αγνοούμενοι ακόμη δεκάδες άνθρωποι.

Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από την Παρασκευή ως την Κυριακή προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες, χείμαρρους λάσπης και αναρίθμητες εκτεταμένες ζημιές, ενώ παγίδευσαν πολλούς κατοίκους, παρότι είχαν εκδοθεί εντολές--που πάντως δεν ήταν αναγκαστικές--και προτροπές προς χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές που απειλούνταν.

Στις πληγείσες περιοχές επικρατεί ξανά ηλιοφάνεια η οποία όμως περιπλέκει τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς αυξάνει τους κινδύνους εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο καύσωνα.

Τη Δευτέρα περίπου 73.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες, 20.000 περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη, επιχειρούσαν στο πεδίο, καθώς η καταστροφή εκτείνεται σε πολλές επαρχίες και συχνά σε ανώμαλα εδάφη.

Οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν σπίτια και ακόμη και ολόκληρες συνοικίες, ενώ πλημμύρισαν χωριά και πόλεις, καθώς το νερό έφθασε ακόμα και μέχρι τον πρώτο όροφο κτιρίων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης μέσα σε 72 ώρες σε 118 σημεία παρατήρησης σε περίπου δεκαπέντε επαρχίες.

Περίπου το 70% της ιαπωνικής επικράτειας αποτελείται από όρη και λόφους. Πολλά οικήματα έχουν ανεγερθεί σε απότομες πλαγιές ή σε πεδιάδες που διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας πλημμυρών.

Ταυτόχρονα, πάρα πολλά σπίτια στην Ιαπωνία είναι ξύλινες κατασκευές, ιδίως, αλλά όχι μόνο, οι παραδοσιακές κατοικίες σε αγροτικές περιοχές.

Εξαιτίας της βαρύτητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε «αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Τετάρτη στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο» για να δώσει προτεραιότητα στη «διάσωση και την αρωγή των πληγέντων και την ανοικοδόμηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: