10 Ιουλίου 2018

Επικίνδυνα αδέσποτα σκυλιά

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ
-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Διαβάζομε κατά καιρούς διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για την επικινδυνότητα των αδέσποτων σκυλιών που έχουν κατακλύσει την πόλη μας και τις θεωρούμε υπερβολικές ή ανυπόστατες. Όταν όμως κάποιος έχει προσωπική εμπειρία θα δικαιώσει ασφαλώς τους διαμαρτυρόμενους.

Θα αναφερθώ εν προκειμένω σε περιστατικό που αντιμετώπισα προσωπικά ο ίδιος την Δευτέρα [9-7-18] το απόγευμα. Κάνοντας περίπατο στο πάρκο της πόλης μας και βαδίζοντας αμέριμνος στον κεντρικό διάδρομο κοντά στο σιντριβάνι δέχθηκα ξαφνικά την επίθεση αγέλης 6 σκύλων που με κύκλωσαν με ουρλιαχτά έτοιμα να με κατασπαράξουν.
Είχα ευτυχώς την πρόνοια να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να μείνω ακίνητος ,γιατί αν το έβαζα στα πόδια δεν θα γλύτωνα. Ωστόσο ο πιο αγριεμένος όρμησε επάνω μου, στύλωσε τα μπροστινά του πόδια στο στήθος μου και πλησίασε το ορθάνοικτο στόμα του στο πρόσωπό μου έτοιμο να με δαγκώσει. Την τελευταία στιγμή επενέβησαν τρείς νεαροί, που προφανώς συνόδευαν τους σκύλους και τους απομάκρυναν. Το σοκ και η λαχτάρα που έπαθα δεν περιγράφεται. Αν ήταν στη θέση μου κάποιο παιδάκι ή καμιά κυρία ασφαλώς θα τους κομμάτιαζαν.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικά όσα προαναφέρω. Αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα από τους αρμοδίους η κατάσταση θα γίνει επικινδυνότερη όσο προχωρά το καλοκαίρι για τους ανύποπτους περιπατητές. Και ναι μεν ο Δήμος φρόντισε να δημιουργήσει στα δυτικά του πάρκου ένα περιορισμένο χώρο για τους σκύλους που βγάζουν βόλτα οι συνοδοί τους και έχει αναρτήσει στη είσοδο του πάρκου πινακίδα με οδηγίες για τους συνοδούς προς ασφάλεια των πολιτών. Όμως υπάρχουν οι ασυνείδητοι που τα αφήνουν να περιφέρονται ελεύθερα μέσα στον κόσμο, όπως στο περιστατικό που αναφέρω.

Η Πολιτεία καλά έκανε και θέσπισε αυστηρές ποινές και μεγάλα πρόστιμα σε όσους συμπεριφέρονται βάναυσα στα σκυλιά. Τους άκακους και ανύποπτους πολίτες, που πέφτουν θύματα των αδέσποτων σκύλων, ποιος θα τους προστατεύσει και ποιος θα τους αποζημιώσει την στιγμή που κανένα από τα σκυλιά αυτά δεν φέρει υποχρεωτικά περιλαίμιο με πινακίδα των στοιχείων του ιδιοκτήτη τους ή κάποιο ενσωματωμένο τσιπάκι, όπως γίνεται στις άλλες πολιτισμένες χώρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: