20 Ιουλίου 2018

Συστάσεις στην Αθήνα από το ΔΝΤ για τα εργασιακά

Νέo καμπανάκι από το ΔΝΤ στην Αθήνα ενόψει της έξοδου της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Το Ταμείο, σε πρόσφατη έκθεσή του τονίζει ότι η χώρα όχι μόνο πρέπει να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει και σε νέες.
Εν αναμονή της ειδικής έκθεσης και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους για την χώρα μας, στο τέλος του μήνα, το Ταμείο σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, ενώ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανατροπή στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΔΝΤ τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις στις ομαδικές απολύσεις, ώστε η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιμένει δε, στην απελευθέρωση των ορισμένων επαγγελμάτων, όπως μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.α., την απελευθέρωση της αγοράς οικοδομικών υλικών αλλά και στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές.

«Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές υπολείπεται των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του και κάνει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας, προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Μεταξύ άλλων, το Ταμείο επιθυμεί και την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων επενδύσεων, και σε αυτό το πλαίσιο ζητεί την οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Η σύσταση του ΔΝΤ, περιλαμβάνεται στην περίφημη έκθεση του άρθρου 4 όχι αποκλειστικά για την ελληνική οικονομία αλλά για τις οικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη.

O συστάσεις του Ταμείου είναι οι εξής: 
-Η διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.
-Χρειάζεται «σημαντική» επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με προτεραιότητα σε επαγγέλματα κρίσιμα για την οικονομία, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.
-Απαιτείται υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
- Απαιτείται η πλήρης υλοποίηση των πρόσφατα εγκριθέντων αλλαγών και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν. Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Οι τράπεζες

Στην Ελλάδα ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ως προς το σύνολο των χορηγήσεων παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και σε Κύπρο, Πορτογαλία και Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι για πολλές τράπεζες στις εν λόγω περιοχές, η ανάπτυξη μόνο δεν είναι επαρκής.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ αποκτά πρόσθετη σημασία για δύο επιπλέον λόγους: πρώτον, διότι αφορά μία βασική συνιστώσα του μεταμνημονιακού αφηγήματος της κυβέρνησης και δεύτερον, διότι το ΔΝΤ δεν αποτελεί έναν ανεξάρτητο οργανισμό - παρατηρητή. Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα πραγματοποιούν έναν σημαντικό αριθμό επισκέψεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και θα συγγράφει ετησίως δύο εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει και ένας τρίτος και ίσως σημαντικότερος λόγος που η σύσταση του ΔΝΤ έχει μεγάλη σημασία: αποτελεί ίσως πρόκριμα για τη στάση που θα τηρήσει εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν αποκλείεται δε να αποτελεί και παρέμβαση... προληπτικού χαρακτήρα.

Πηγή: Καθημερινή/euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: