15 Ιουλίου 2018

Ο πόλεμος Αθήνας – Μόσχας και τα «μυστήρια» της Αλεξανδρούπολης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, δύο άλλοτε παραδοσιακών συμμάχων που τώρα βρίσκονται απέναντι. Με φόντο τις απελάσεις ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της παρέμβασης σε εθνικά θέματα, και συγκεκριμένα, τις καταγγελίες για προσπάθεια της Μόσχας να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών.Η Ρωσία απάντησε με απειλές για απέλαση ελλήνων διπλωματών, στην Αθήνα άφησαν ξεκάθαρες αιχμές ότι η Μόσχα απείλησε ή προσπάθησε να χρηματίσει βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ παρενέβησαν κατηγορώντας τη ρωσική πλευρά και χθες ήρθε και η τορπίλη Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών που ήταν να έρθει στην Ελλάδα το φθινόπωρο αλλά το ταξίδι έχει πλέον τιναχθεί στον αέρα, είπε ότι «τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στην Αλεξανδρούπολη.

Τα τελευταία γεγονότα, πέραν του ότι δείχνουν μια ολοκληρωτική στροφή της ελληνικής διπλωματίας στη Δύση, προκαλούν προβληματισμό και πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη τελικά κι αν οι Ρώσοι όντως έπαιξαν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι προκειμένου να ενισχύσουν το «μακεδονικό πνεύμα» και την αντίσταση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για μια εκδοχή που ενδεχομένως βολεύει την κυβέρνηση η οποία έχει καταγγείλει εκβιασμούς βουλευτών και σχέδιο εκτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ που κάποτε ήταν πολύ κοντά στη Μόσχα και ζητούσαν δάνεια, εκτύπωση δραχμών ή συμπράξεις για συμπαραγωγή όπλων, τώρα έχουν ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου κατά της Ρωσίας.

Μια ματιά μόνο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δείχνει το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία που παραθέτει το Βήμα της Κυριακής για το ρωσικό κόλπο γκρόσο στην Ελλάδα με βάση την Αλεξανδρούπολη η οποία είχε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στη λεωφόρο Δημοκρατίας 349, βρίσκεται το «ρωσικό σπίτι», ένας πολιτιστικός σύλλογος, πρόεδρος του οποίου είναι η Ιουλία Γαβρίλοβα, σύζυγος του Γκαμπαερίδη.

Το «ρωσικό σπίτι» πρωτοστάτησε στην ανέγερση του μνημείου των στρατιωτών και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη τον Μάιο του 2017 πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Αγία Πετρούπολη υπό τον επικεφαλής των οκτώ δήμων της πόλης Βαλερί Γκάρνετς, η ίδρυση Γραφείου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη, η ανέγερση ναΐσκου ρωσικού ρυθμού σε χώρο του στρατοπέδου ΖΗΣΗ, τον οποίο παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Ο Γκαμπαερίδης δηλώνει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών, σύμβουλος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, και ήταν από εκείνους που προωθούσαν τη δραστηριοποίηση της ρωσικής τράπεζας Rost Βank, εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί τον Νοέμβριο του 2014 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλο. Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, φρόντισε να αδελφοποιήσει με την Αγία Πετρούπολη και τους δήμους Κομοτηνής και Δράμας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον διόρισε επίτιμο πρόξενο της ρωσικής ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη στις 24 Μαρτίου 2015 αλλά το επόμενο έτος ανακάλεσε τον διορισμό του με νέο προεδρικό διάταγμα (27 Μαΐου 2016).

Η Αλεξανδρούπολη μετατρεπόταν αργά σε μια «ρωσική πόλη». Ολα άλλαξαν με την έλευση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα.

Ο Πάιατ με τις συχνές επισκέψεις του στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αγιον Ορος ανέδειξε το ισχυρό ενδιαφέρον της χώρας του για την περιοχή, η οποία θεωρείται για γεωστρατηγικούς λόγους ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Γκαμπαερίδης συμμετείχε στην ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση, το οποίο ιδρύθηκε στη Βέροια, στις 14 Οκτωβρίου 2016, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Στεπάσιν.

Η πόλη επελέγη εξαιτίας του θρησκευτικού μνημείου που ονομάζεται «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου βρίσκεται ανδριάντας του Αποστόλου των Εθνών, δωρεά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών και επειδή ο Μητροπολίτης Παντελεήμων θεωρείται φίλος της Μόσχας. Τον Μάιο του 2017 η Ενωση πραγματοποίησε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας για την 135η επέτειο της ίδρυσής της, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέστη η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Κυριακή Τεκτονίδου.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: