11 Ιουλίου 2018

Τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας του γαστρεντερικού

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
  1. Αυξήστε την κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφίμων. Αποφύγετε τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και έχουν προστεθεί σε αυτές αλάτι, ζάχαρη και διάφορα ενισχυτικά γεύσης. Προτιμήστε τροφές κοντά στη φυσική τους μορφή.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που συναντώνται σε τροφές όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με καλύτερη λειτουργία του εντέρου και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης επώδυνων καταστάσεων όπως διάρροια, αιμορροΐδες, έλκος κ.α. 
  3. Αυξήστε την κατανάλωση καλών λιπαρών. Με αυτό τον τρόπο πιθανόν να μειώσετε τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Επίσης λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης τα καλά λιπαρά πιθανόν να προστατεύουν και από την εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  4. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Η μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Εκτός από το νερό ενυδατωθείτε επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε αυτό, όπως φρούτα, λαχανικά και φυσικά αναψυκτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  5. Μασήστε καλά την τροφή. Ο μη επαρκής τεμαχισμός της τροφής μπορεί να οδηγήσει σε έντονη δυσπεψία καθώς επίσης και σε μειωμένη παραγωγή σιέλου, απαραίτητου για τη διαδικασία της πέψης.
  6. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει και σε καλύτερη πέψη έπειτα από την κατανάλωση κάποιου γεύματος. 
  7. Αυξήστε το χρόνο κατανάλωσης του γεύματος. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι πιθανότητες κατανάλωσης πλεονάζουσας τροφής που μπορεί να οδηγήσει σε στομαχική δυσφορία, αναγωγές και παλινδρόμηση τροφής. Απαιτούνται τουλάχιστον 20 λεπτά ώστε ο εγκέφαλος να αντιληφθεί το αίσθημα πληρότητας έπειτα από την κατανάλωση κάποιου γεύματος.
  8. Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση έλκους και διαφόρων μορφών καρκίνου του γαστρεντερικού.
  9. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι με αποτέλεσμα την εμφάνιση αισθήματος καψίματος καθώς και παλινδρόμησης της τροφής. Επίσης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα γαστρεντερικής αιμορραγίας καθώς και την εκδήλωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  10. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλου βραδινού γεύματος. Ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα κοντά στην ώρα κατάκλισης μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσπεψίας. Όταν κάποιος ξαπλώσει με το στομάχι του γεμάτο είναι πιθανό το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει αυξάνοντας τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και αισθήματος καψίματος. Συστήνεται η κατανάλωση πλήρους γεύματος 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι καλύτερες επιλογές τροφίμων (φυτικές ίνες, καλά λιπαρά), αλλαγές στον τρόπο ζωής (μείωση στρες, αύξηση φυσικής δραστηριότητας) αλλά και αποφυγή κακών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ή και περιστασιακών προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό.


Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: