18 Ιουλίου 2018

Απειλή τα φάρμακα που πωλούνται online

Ενώ οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την απαγόρευση πώλησης πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2019, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων, τα οποία αγοράζουν ηλεκτρονικά.
Το σημαντικό αυτό θέμα για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών αναδεικνύει, με χθεσινή γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Πολωνός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Adam Szejnfeld, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι:

«Το διαδίκτυο είναι το ιδανικό μέρος για την πώληση πλαστών φαρμάκων. Οι χαμηλές τιμές, η ευκολία και η διακριτική φύση των ηλεκτρονικών αγορών καθιστούν το διαδίκτυο όλο και πιο δημοφιλές για τους καταναλωτές να αγοράζουν φάρμακα και να γίνονται τα εύκολα θύματα των παράνομων δικτυακών τόπων πωλήσεων φαρμάκων στο διαδίκτυο.

»Θεωρείται ότι τα μισά απ’ όλα τα φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να είναι ψεύτικα. Αυτό προκαλεί σημαντικές απώλειες στις φαρμακευτικές εταιρείες.

»Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα παραποιημένα φάρμακα είναι επικίνδυνα - όχι μόνο δεν θεραπεύουν την ασθένεια για την οποία προφανώς προορίζονται, αλλά οι ουσίες σε αυτά μπορεί να βλάψουν τον ασθενή».

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής, μάλιστα, εκφράζει και τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα προστατεύσουν τους αδαείς ασθενείς-καταναλωτές οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από το 2019, για την καταπολέμηση της πώλησης παραποιημένων και ακατάλληλων φαρμάκων στο διαδίκτυο!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την επόμενη χρονιά θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες της Ε.Ε. για να αποφευχθεί η είσοδος πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων και, συνεπώς, η κατάληξή τους στα χέρια των ασθενών.

Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν έναν μοναδικό γραμμωτό κώδικα και συσκευασία που προστατεύεται από παραβίαση, η οποία μπορεί να ελεγχθεί στο σημείο πώλησης.

Αυτοί οι κανόνες αναμφίβολα θα αυξήσουν την ασφάλεια των προϊόντων στα παραδοσιακά κανάλια προμήθειας φαρμάκων, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα των πλαστών σκευασμάτων που πωλούνται ηλεκτρονικά.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση της Κομισιόν.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: