25 Αυγούστου 2018

Η Ελληνική Κοινότητα γνώριζε χρόνια το σκάνδαλο παιδοφιλίας και διαφθοράς της αρχιεπισκοπής του Τορόντο

Το σκάνδαλο που αφορά στην Ορθόδοξη εκκλησία του Τορόντο, ήταν γνωστό χρόνια στην Ελληνική Κοινότητα» λέει στο Tvxs.gr η Ντομινίκ Τερζή, κληρονόμος του τίτλου της ελληνικής εφημερίδας του Καναδά «The Greek Journal».
Ο πατέρας της και εκδότης Νίκος Τερζής, όσο ήταν εν ζωή αποκάλυψε  τις οικονομικές ατασθαλίες, τη διασπάθιση των χρημάτων από εράνους, αλλά και τους διορισμούς παιδεραστών σε ενορίες. Ωστόσο το σκάνδαλο σε όλο του το μέγεθος έτσι όπως το περιέγραψε το ρεπορτάζ του Tvxs.gr απασχόλησε μόλις πρόσφατα τον τύπο και αφού τελικά η Ελληνική Κοινότητα αποφάσισε να κινηθεί νομικά, μετά από χρόνια αδράνειας.
«Η εφημερίδα μας, "The Greek Journal" από το 2000 μέχρι το 2008  φιλοξενούσε ρεπορτάζ σε σχέση με το θέμα. Κάναμε πολλές προσπάθειες να ενημερωθεί ο κόσμος όχι μόνο για τα σκάνδαλα, αλλά και για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τα άμφια του αρχιεπισκόπου. Όμως η Ελληνική Κοινότητα τότε δεν αντέδρασε. Δεν ήθελε να το δεχτεί, ούτε να πάρει θέση εναντίον του Αρχιεπίσκοπου», λέει η Ντ. Τερζή.
Τη ρωτήσαμε ποια ήταν η αντίδραση του αρχιεπισκόπου μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της εφημερίδας. «Μας εκφόβιζε και μας απειλούσε με μηνύσεις. Ποτέ δεν φτάσαμε στο δικαστήριο όμως γιατί γνώριζε ότι είχαμε ατράνταχτα στοιχεία στα χέρια μας. Ο πατέρας μου από την άλλη δεν υποχωρούσε, είχε το θάρρος να δημοσιεύει ότι έπεφτε στην αντίληψή του».
Η Ντομινίκ Τερζή λέει με ανακούφιση ότι η Ελληνική κοινότητα επιτέλους ανέλαβε πρωτοβουλία! Αλλά γιατί κατά τη γνώμη της σιωπούσε τόσα χρόνια; «Κατά τη γνώμη μου υπήρχαν οικονομικά συμφέροντα πίσω από την τότε σιωπή της. Κάποια μέλη του Διοικητικού της Συμβούλιου ήταν προφανώς αναμεμειγμένα».
Η N. Τερζή προσθέτει πως ένας επιπλέον λόγος που σήμερα η Ελληνική Κοινότητα αποκαλύπτει το σκάνδαλο σε όλο του το μεγαλείο, είναι η συμμετοχή στα κοινά νεότερων Ελλήνων και Ελληνίδων του Καναδά που θέλουν να αλλάξει την κατάσταση και να απαλλαγεί η κοινότητα από τη διαφθορά. «Αυτά τα νέα παιδιά, δεν φοβούνται. Θέλουν να αλλάξουν το τοπίο και δεν έχουν σχέσεις διαπλοκής ώστε να αισθάνονται δεσμευμένα. Έτσι ακολούθησαν τη νομική οδό».
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «σηκώσει» αρχικά το θέμα ο Καναδικός τύπος και να συμπαρασύρει αναγκαστικά και όλες τις Ελληνικές εφημερίδες του Καναδά οι οποίες έκαναν τα στραβά μάτια. «Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Δεν πήρε έκταση το θέμα. Εμείς πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς ο αρχιεπίσκοπος είχε και έχει κάλυψη. Και όσοι του έκαναν πλάτες, πρέπει να αναζητηθούν στην κορυφή της ιεραρχίας της ορθόδοξης εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να είναι χρόνια όλα αυτά γνωστά και να παραμένει στη θέση του» λέει η Ντ. Τερζή, η οποία προσθέτει ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στον Καναδά καθώς η μία αποκάλυψη φέρνει την άλλη, σε μια δίκη που από ότι φαίνεται θα έχει διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: