17 Αυγούστου 2018

«ΧΑΟΣ»σε σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη

C:\Users\bali\Pictures\2. ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ - ΦΩΤΟ\3. Logo Χορηγών\Pigasos\Markiza (Xoris Fonto).jpg
Κυριακή 26, Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 / 21:00’
στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου
       
Περίληψη έργου
Δυο πλανόδιοι μουσικοί καταφθάνουν στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Λειβήθρων, πιθανόν για να τιμήσουν τον προστάτη άγιό τους, τον Ορφέα, ή για να συμμετάσχουν στις μουσικές βραδιές που διοργανώνει τα καλοκαίρια η αρχαιολογική υπηρεσία, ή μπορεί απλά να χάσανε το δρόμο τους για κάποιο κοντινό πανηγύρι.

Ξεκινάνε μια συζήτηση που τους οδηγεί στην αφήγηση του μύθου του Οιδίποδα. Όχι αυτόν που αναπαριστά η αρχαία τραγωδία, αλλά το πριν από αυτόν. Παρακολουθούμε δηλαδή τη ζωή του Οιδίποδα από τη γέννησή του μέχρι να γίνει βασιλιάς της Θήβας. Τα βήματα της ζωής του -τη συνάντηση με την Πυθία, τον πατέρα του, τη Σφίγγα- που τον οδήγησαν στην καταστροφή.

Από τη συζήτηση των δυο πλανόδιων μουσικών, που πυροδοτείται από τον μύθο του Οιδίποδα και ως απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτει αυτός – ποιο το νόημα της ζωής, υπάρχει κινητήρια δύναμη και άλλα πολλά – προκύπτει ο μύθος του Ορφέα και της Ευριδίκης, η αιώνια αναζήτηση της Ομορφιάς, του Έρωτα και του Άλλου.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Δυο αρχέγονοι μύθοι, ο μύθος του Οιδίποδα και ο μύθος του Ορφέα, προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος της ανθρώπινης ύπαρξης, να μεταφράσουν σε λόγο, εικόνες και μουσική την αγωνία του ανθρώπου για το ΤΥΧΑΙΟ, τη ΜΟΙΡΑ, το ΛΑΘΟΣ και το ΠΑΘΟΣ.

Γνωρίζουμε από τις παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας το τέλος του Οιδίποδα. Τι όμως τον οδήγησε εκεί. Ποια η αλληλουχία των γεγονότων; Υπήρχε εναλλακτική; Πυροδοτεί και γιγαντώνει το χάος της ζωής ο ΕΡΩΤΑΣ ή μας συμφιλιώνει μαζί του; Το κάνει αποδεκτό και ενδιαφέρον ώστε να μπορούμε να ζούμε μαζί του και μέσα του;

Στην παράστασή μας, οι αναζητήσεις, οι αναστοχασμοί των μυθικών ηρώων γύρω απ’ ‘όλα αυτά, ξεκινούν έναν διάλογο με τον σημερινό άνθρωπο και τις δικές του αναζητήσεις. Και ο διάλογος αυτός τροφοδοτείται και επεκτείνεται από τη συνομιλία των διαφορετικών μορφών της τέχνης. Μύθος, παραμύθι, αρχαία τραγωδία, θέατρο του παραλόγου συνομιλούν κάτω από τον ουρανό των Λειβήθρων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κοιτάξουμε επιτέλους τα άστρα.
Κείμενα – σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου
Μουσική: Νατάσσα Ιωαννίδου
Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης
Μακιγιάζ : Όλγα Παπανάκου

Παίζουν:
Αντώνης Καρράς, Νατάσσα Ιωαννίδου, Διονύσης Ζαρώτης, Άννα Γκούντα, Τόμμυ Παπανικολάου, Γιάννης Χατζηϊωαννίδης, Σοφία Αγαθαγγελίδου, Χάρης Αμανατίδης, Όλγα Παπανάκου.
Παραστάσεις: Κυριακή 26, Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Αυγούστου, ώρα 9.00’ μ.μ , Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων.

     
Προσφέρεται λεωφορείο για την Παράσταση “ ΧΑΟΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
Αναχώρηση από πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη) στις 20:00’
Εισιτήριο (μετ’ επιστροφής): 4 €
Κρατήσεις θέσεων/info: 6947.157.184


❧   ❧

Δεν υπάρχουν σχόλια: