28 Σεπτεμβρίου 2018

Κυκλική Οικονομία και Κυκλικοί Κόμβοι

 Ηλία Τσολακίδη,
διάβασα τα περί της ''κυκλικής οικονομίας'' και έχω να προσθέσω τον κύκλο πορείας πεζών και οχημάτων στην πόλη μας.

Περιπατητές και ειδικά  γονείς με παιδικό καροτσάκι δεν διέρχονται εύκολα σε κεντρικά πεζοδρόμια καθώς η διέλευσή τους εμποδίζεται από τραπεζοκαθίσματα, τις διαφημιστικές πινακίδες, τις προβολές των προϊόντων, των σταθμευμένων οχημάτων και από άλλα διάφορα.

Αν βγούμε από την πόρτα της πολυκατοικίας και πριν πατήσουμε στο πεζοδρόμιο, δεν ελέγξουμε, πιθανώς κάποιο δίκυκλο θα μας στείλει στο νοσοκομείο.

Τετρακόσια περίπου μέτρα δρόμου στο κέντρο της πόλης, κατά μέσο όρο χρειάζονται τέσσερα πρώτα λεπτά της ώρας για  να τα περάσουμε. Δεν μπορούνε ή δεν θέλουνε να λιγοστέψουν τον χρόνο; Στοιχίζουν λιγότερο η κατανάλωση καυσίμων, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ο χαμένος  χρόνος από τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή τεχνολογιών, ώστε να λείψουν τα εμπόδια και τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα;

Δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση προς τους οδηγούς να διασχίσουν την πόλη μας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γενικά στην οδική σήμανση γίνεται Τόό Μπάχαλο.

Διαβάζω κατά καιρούς με πόση υπερηφάνεια προβάλλονται κάποια έργα πνοής και πολιτισμού και ωστόσο γύρω από αυτά αν δεν προσέξουμε ιδιαίτερα θα βρεθούμε στο Νοσοκομείο.

Έχω να παραθέσω πολλά που τα έχω δημοσιεύσει κατά καιρούς, θα κλείσω όμως αναφέροντας μόνο  δύο: την ελεγχόμενη στάθμευση που δεν την υλοποίησε όπως, σε προσωπική επίσκεψη στο  Δημαρχιακό Γραφείο είχε αναφερθεί και τους πολλούς κυκλικούς κόμβους που κατασκεύασε δημιουργώντας όμως περιβαλλοντικό πρόβλημα από την κατανάλωση καυσίμου και την τριβή των ελαστικών των οχημάτων. Και σε κάποιους από αυτούς τους κόμβους μάλιστα  η συμφόρηση καλά κρατεί.

Κατασκευάσθηκαν οι κάποιοι  κυκλικοί κόμβοι για το μέλλον , οι οποίοι όμως σε βάθος χρόνου θα είναι μη απαραίτητοι, καθώς έρχονται  χρόνια που θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, οπότε τότε μπορεί να έχει επιστρέψει η συγκοινωνία στα υποζύγια! 

Γρηγόρης Πασαχίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: