25 Σεπτεμβρίου 2018

Όλοι οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τώρα απόκτησαν όραμα; Και μέχρι τώρα που ήταν οι περισσότεροι από αυτούς;

Σαββίδης Παναγιώτης

Μεγάλος συνωστισμός υποψηφίων τον τελευταίο καιρό. Προφανώς καινούργια τακτική που βοηθάνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προσωπικές παρουσιάσεις και με βιογραφικά που συντάσσουν οι ίδιοι υποψήφιοι.
Σε αυτή την κατεύθυνση από πολύ νωρίς είχαμε και ανακοινώσεις υποψηφίων δημάρχων σε όλο τον νομό, που άμα πάρεις τις πρώτες διακηρύξεις που ακούστηκαν, δεν θα δεις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Όλοι με οράματα, σχέδιο, όρεξη, φρεσκάδα, γνώση και δεν συμμαζεύετε, ένας ανούσιος πολιτικαντισμός που έρχεται από τα παλιά.
 Όλοι αυτοί οι φερέλπιδες που οι περισσότεροι γαλουχήθηκαν σε γαλαζοπράσινα  και  Συριζαικά γραφεία  θα φορέσουν μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την μάσκα του ακομμάτιστου, αδέσμευτου, ανεξάρτητου, για να υφαρπάξουν την λαϊκή ψήφο και να την αξιοποιήσουν  στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσο της τοπικής διοίκησης, που εδώ και 20 χρόνια έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κεντρικής κρατικής  διοίκησης.
Τον δήμο επιχείρηση, επιχειρηματία, Α.Ε,  θέλουν να υπηρετήσουν και όχι τον δήμο που θα αντιστέκεται στην κυρίαρχη πολιτική, τον δήμο που θα είναι ουσιαστικός συμπαραστάτης στους λαϊκούς αγώνες, θα αμφισβητεί κεντρικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις, θα βοηθάει στο ανέβασμα της  λαϊκής οργάνωσης και  πάλης, θα βάζει εμπόδια στην μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και να δρα ανταποδοτικά για υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας έχοντας εργαζόμενους να δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.  
Οι εκλογές δεν είναι πασαρέλα που ο καθένας διαφημίζει τα προσόντα του αλλοιώνοντας το περιεχόμενο των κριτηρίων που πρέπει να έχει κάποιος για να σταθεί μπροστά στα σύνθετα κοινωνικά – πολιτικά προβλήματα από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.
Να  μην κλαπεί λαϊκή ψήφος  από υποψήφιους, που ο κύκλος των ημετέρων τους, προσδοκά την εκλογή τους, για να προωθηθούν στενά επιχειρηματικά - οικονομικά συμφέροντα.
Αλήθεια η εμπειρία με τις ανεμογεννήτριες αυτό δεν δείχνει? Κόντρα στην λαϊκή βούληση, στα λαϊκά συμφέροντα, η πλειοψηφία του δήμου (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ),  πλειοδότησε πολιτικά στο να προχωρήσει το έργο στα Πιέρια όρη, παρέχοντας στρέμματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Άρα δεν μετράνε πόσα πτυχία έχει ο καθένας (χωρίς να είναι κακό αυτό βέβαια) και σε πόσους φορείς - συλλόγους συμμετέχει,  στις περισσότερες φορές τυπικά. 
Αλλά κατά πόσο έχει το σθένος ο υποψήφιος κάθε κατηγορίας  και την πολιτική βούληση, να αντισταθεί μαζί με τον λαό σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που υπονομεύουν το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού. 
Αυτό δεν μπορεί να γίνει από ανθρώπους που υμνούν με όρους ιδεοληψίας την επιχειρηματικότητα, το μεγάλο κεφάλαιο, τους καπιταλιστές.
 Δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που μονολιθικά εποφθαλμιούν και  θέλουν απελευθερωμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,  ενταγμένους σε ένα καθεστώς ιδιότυπων προνομίων και παροχών.
 Δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που πιστεύουν από θέμα αρχής ότι άμα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και εννοούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα ευνοηθεί και ο εργαζόμενος λαός.
Αυτή η αρχή δεν μας έφτασε εδώ που φτάσαμε;
Ποιος ενοχλούσε τόσα χρόνια το κεφάλαιο, του βάζε κανείς περιορισμούς;  Αυτό μπούκωσε από κέρδη και υπερκέρδη τα προηγούμενα χρόνια και έφερε την οικονομική κρίση και οι εργαζόμενοι, ο λαός συνολικά,  σαν μόνιμα υποζύγια και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και οικονομικής κρίσης  πλήρωνε και πληρώνει για αυτούς.
Αυτό είναι το όραμα των περισσότερων υποψηφίων που προέρχονται από τον διπολικό καμβά (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κ.α)  πέρα των προσωπικών φιλοδοξιών και της προώθησης οικονομικών συμφερόντων ημετέρων – φίλων – συγγενών.
 Δεν θέλουμε τέτοιους υποψηφίους, σε μασκαρεμένους συνδυασμούς, από  υποψηφίους που δοκιμάστηκαν στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσο των δήμων  και έχουν δώσει διαπιστευτήρια για αυτό.
Δεν θέλουμε μια από τα ίδια, όπως  συνδυασμοί που διοίκησαν μέχρι τώρα τον δήμο (Ν.Δ – ΠΑΣΟ) με έργα βιτρίνας προσπαθούν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του  λαού, την ώρα που τον απειλούν με κατασχέσεις για λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρωθούν εξαιτίας της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος , που επιβάλλουν δημοτικούς φόρους,  τροφεία, προωθούν την ανταποδοτικότητα, δεν διεκδικούν πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζουν πλάτη στην υποβάθμιση της παιδείας,  κ. α
Αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν ως συνέχεια η πλειοψηφία των συνδυασμών.
Πλαίσιο που καθορίζεται από τους νόμους του κράτους που ψήφισαν τα κόμματα του συστήματος, ώστε πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά να προωθείται η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Για αυτό και τόσοι μνηστήρες για αυτό τον σκοπό αφού και οι ίδιοι ταξικά νοιώθουν ότι ανήκουν εκεί.
Σε αυτή την πολιτική αντιστάθηκαν οι κομμουνιστές και τα δείγματα είναι πολλά,  πανελλαδικά σε δήμους που επικεφαλείς είναι κομουνιστές (Πάτρα, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πετρούπολη, Ικαρία), αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο. 
Έβαλαν και πάλεψαν τα θέματα από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων καθαρά χωρίς φιοριτούρες, ήξεις αφίξεις και περιστολές.
Συγκρούστηκαν με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως ο Δήμος της Πάτρας, για να μην παραδοθεί η παραλιακή ζώνη του δήμου σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα  εκμεταλλεύοντας  την με σκοπό το κέρδος και σήμερα είναι ένας χώρος ανοιχτός, ελεύθερος, επισκέψιμος για τον  λαό της Πάτρας που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του.
Σήμερα την διαφορά για δήμους πραγματικά συμπαραστάτες του λαού, για δήμους μαχητές, διεκδικητές, μπορούν να την κάνουν μόνο οι κομμουνιστές με τους συμμάχους τους.
Άνθρωποι όχι άγνωστοι, που δεν έρχονται καταδρομικά να αναπτύξουν κάποιο «όραμα» τους.
Είναι άνθρωποι που συμμετέχουν χρόνια στους αγώνες του εργατικού  - λαϊκού κινήματος, στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του λαού στον δρόμο.
Εκπροσωπούν από την ταξική σκοπιά εργαζόμενους  σε σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους, είναι αγωνιστές του νεολαιίστικου κινήματος, γυναίκες αγωνίστριες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, άνθρωποι των τεχνών που αγωνιούν και δηλώνουν ανυπότακτοι, του κινήματος της ειρήνης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων, μικρών εμπόρων, επαγγελματιών, του αγροτικού – κτηνοτροφικού κινήματος.  
Αυτοί οι άνθρωποι με νέες δυνάμεις  από το αγωνιστικό ριζοσπαστικό κίνημα, μπορούν να δυναμώσουν στις επερχόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, ώστε περισσότεροι δήμοι  σε κομμουνιστές, να σηματοδοτήσει την ανάδειξη  του λαϊκού παράγοντα και  κινητοποίηση,  σαν καθοριστικό κομμάτι, για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων που θα δείχνει και τον δρόμο της φιλολαϊκής διεξόδου που βρίσκεται έξω από τα όρια του αστικού πολιτικού συστήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: