13 Σεπτεμβρίου 2018

Βαρουφάκης: Απαραίτητο το ξήλωμα της χρεοδουλοπαροικίας

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του ενόψει εθνικών εκλογών είπε ότι «η ρήξη με τους δανειστές δεν είναι μόνο αναγκαία για να επιστρέψει η προοπτική στην Ελλάδα, αλλά είναι κι ο μόνος τρόπος να είμαστε υπεύθυνα ευρωπαϊστές»
«Θέση μας είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις ατέλειές της, αποτελεί τη βέλτιστη λύση αυτήν τη στιγμή, κυρίως όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, αφού αναγνωρίζει μια δημοκρατία, βόρεια της Ελλάδας, που γεωγραφικά έχει τον σωστό προσδιορισμό».

Την επισήμανση έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος για τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, «ουσιαστικά η Ευρώπη δωροδοκεί τον κ. Ερντογάν με κάποια δισ. ευρώ, ώστε να επιτρέπει στην Ευρώπη να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες».

Επανέλαβε, δε, ότι ο λόγος που παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2015 είναι ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα οφίτσια.
Tο ΜέΡΑ25 «δεν το ενδιαφέρει η «αλιεία» ψηφοφόρων»

Παρουσιάζοντας το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος για τις εθνικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι το ΜέΡΑ25 «δεν το ενδιαφέρει η «αλιεία» ψηφοφόρων ή στελεχών άλλων κομμάτων» αλλά καλεί «απογοητευμένους πολίτες, πολίτες πολιτικοποιημένους που όμως δεν ανέχονται πλέον τον κομματισμό, να εργαστούν μαζί μας στην εκπόνηση ενός αξιοπρεπούς προγράμματος για την Ελλάδα, κι αν κάποια στιγμή μας εμπιστευθούν, τότε ας ενταχθούν κι ας μας ψηφίσουν».

Στις προτάσεις του ΜέΡΑ25 συγκαταλέγονται, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «πολιτικές που είναι αναγκαίες για την επιστροφή της προοπτικής, καθώς και τη ρήξη με τους δανειστές, που είναι προαπαιτούμενο εφαρμογής τους».

«Η θέση μας είναι πως η ρήξη με τους δανειστές δεν είναι μόνο αναγκαία για να επιστρέψει η προοπτική στην Ελλάδα, αλλά είναι κι ο μόνος τρόπος να είμαστε υπεύθυνα ευρωπαϊστές. Το ΜέΡΑ25, θυμίζω, είναι αναπόσπαστο μέρος του πρώτου διεθνικού, ενιαίου, πανευρωπαϊκού κινήματος, του DiEM25, τα μέλη του οποίου επεξεργάστηκαν από κοινού το πρόγραμμά μας, κάτι μοναδικό στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία» ανέφερε.

«Είναι απαραίτητο το ξήλωμα της χρεοδουλοπαροικίας με ενδεικτικές οικονομικές και κοινωνικές τομές, όπως ο μέγιστος ΦΠΑ και φορολογικός συντελεστής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 18%, το πλαφόν 50% επί των κερδών σε συνολικές εισφορές και φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κατάργηση προπληρωμής φόρων, η κατάργηση της μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι, η ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠ) και η ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών («κόκκινων δανείων») με κατάργηση των πλειστηριασμών» πρόσθεσε.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το ΜέΡΑ25 να ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι το σχέδιο για την επιστροφή στα χέρια των πολιτών των αποφάσεων για την παιδεία, τον πολιτισμό, για σημαντικά τοπικά και περιφερειακά ζητήματα, μέσω μόνιμων Διαβουλευτικών Συνελεύσεων Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ), που θα στελεχώνονται «με τρόπο που τις καθιστά απολύτως αντιπροσωπευτικές της κοινωνίας και αδιάβλητες σε συντεχνιακά, ολιγαρχικά και κομματικά συμφέροντα».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 θα νομοθετηθεί χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση με τους δανειστές» και χαρακτήρισε ως «χείριστη εξέλιξη τη συνέχιση της σημερινής σκοτοδίνης στο πλαίσιο του 4ου σιωπηλού μνημονίου, την αέναη αναπαραγωγή της χρεοδουλοπαροικίας και την ερημοποίηση της χώρας εντός του ευρώ».

«Ως Έλληνες πατριώτες και ριζοσπάστες ευρωπαϊστές έχουμε ύψιστο καθήκον να αρνούμαστε να υπακούμε δουλικά στους ανίκανους ψευδοτεχνοκράτες, οι οποίοι θυσιάζουν την Ελλάδα, απαξιώνοντας την Ευρώπη, στον βωμό στενών ολιγαρχικών συμφερόντων. Ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή δεν είναι φετίχ για εμάς στο ΜέΡΑ25» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: