6 Οκτωβρίου 2018

Ανακαλύφθηκε μόριο με διπλό ρόλο στο ανοσοποιητικό

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ποιος είναι ο ρόλος ενός μορίου στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Science Immunologystudy, το μόριο USP18 είναι «διπλός πράκτορας» συμβάλλοντας σε σημαντικές ανοσοποιητικές αντιδράσεις αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και την πόρτα σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο σταφυλόκοκκος.
Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps παρατήρησαν ότι απαλείφοντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη αυτή σε συγκεκριμένα όμως κύτταρα του ανοσοποιητικού βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αντιμικροβιακή προσέγγιση που μπορεί να στοχεύει ταυτόχρονα βακτήρια και ιούς.

Πρόκειται ουσιαστικά για αποσαφήνιση του ρόλου των διεγειρόμενων από την ιντερφερόνη γονιδίων που συνήθως βοηθούν στη μάχη κατά των ιών αλλά ταυτόχρονα μετριάζουν την ικανότητα του ξενιστή να αντισταθεί σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν «έσβησαν» ένα μόνο διεγειρόμενο από ιντερφερόνη γονίδιο, το Usp18, σε δενδριτικά κύτταρα από ποντίκια, αυτό προκάλεσε ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να ελέγξει τις λοιμώξεις από δύο στελέχη γ-θετικών βακτηρίων. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η φυσιολογική επαγωγή του USP18 μετά την μόλυνση εξασθένησε τις αντιβακτηριακές αποκρίσεις που διαμεσολαβούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης του όγκου και τη συνοδευτική παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, που βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων στα κύτταρα.

Στόχος των ερευνητών είναι να διερευνήσουν αν το USP18 μπορεί γίνει στόχος φαρμακευτικών θεραπειών για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Αν μπορέσουν να αναστείλουν τη λειτουργία του τότε ίσως να μπορέσουν να ενισχύσουν τη δράση της ιντερφερόνης για την καλύτερη καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: