10 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι και αιγιαλοί

Το υπ. Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα της μεταβίβασης ακινήτων στο Υπερταμείο που έχει προκαλέσει σάλο, επιχειρώντας να διευκρινίσει τι συμβαίνει.
«Η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο» τονίζει το υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αντιπαραβάλλουν και ταυτοποιούν τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στην «επίμαχη» λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Το ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι «η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ».

Διαβεβαιώνει δε πως «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

-Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
-Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
-Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις».

Το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου τότε, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: