1 Νοεμβρίου 2018

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2018: Θηλασμός, θεμέλιο ζωής

Το σύνθημα για το 2018 είναι «Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής» ενώ το λογότυπο απεικονίζει την «τριάδα» των δύο ενηλίκων και του βρέφους από την Καμπάνια της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) που υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.
Κλαδιά, φύλλα και βλαστοί αναπαριστούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Η γραμμή που εκτείνεται από την τριάδα και βγάζει φύλλα αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στον θηλασμό, τη διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της φτώχιας.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2018 ( #ΠΕΘ2018 / #WBW2028 ) εστιάζει στην πρόληψη του υποσιτισμού σε κάθε του μορφή, στην εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και στον τερματισμό του κύκλου της φτώχιας.
Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά τον θηλασμό.

Το 1989 ψηφίστηκαν για πρώτη φορά από την Π.Ο.Υ. και τη UNICEF τα «Δέκα Βήματα για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη» που προτρέπουν
κάθε κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά για:
  1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για τον θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
  2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
  3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
  4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα αμέσως μετά την γέννηση και για μία ώρα.
  5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
  6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους.
  7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
  8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
  9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα στα θηλάζοντα βρέφη.
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.


    Ο μητρικός θηλασμός βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία της μητέρας και μπορεί έτσι να συμβάλλει στην επίτευξη των αντίστοιχων Αναπτυξιακών Στόχων για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και για τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί τα κράτη.

    Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
Μειωμένη πιθανότητα καρκρίνου του μαστού και του ενδομητρίου.
Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση.
Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.
Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας.
Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες.
Καρκίνος-ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει.
Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.
Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.
Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.
Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα.
Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.
Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας-παιδιού
Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα.
Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και το κράτος.
Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: