3 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Συντάξεις, αναδρομικά, κοινωνικό μέρισμα και αντίμετρα είναι τα ανοιχτά μέτωπα, στα οποία δίνει προτεραιότητα η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες.
Με τέσσερις θετικές κινήσεις θέλει να κλείσει τη χρονιά το οικονομικό επιτελείο. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς και για την εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Παράλληλα, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς τόσο για το κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα, όσο και για το ζήτημα των συντάξεων.
Έως 877 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα
Ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα ληφθούν μέσα στον μήνα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ήδη ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαθεσιμότητα ενός ποσού μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.
Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται με βάσει αυτές τις εκτιμήσεις διατηρεί μέρος των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Έτσι, οι ωφελούμενοι φτάνουν τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου, εφόσον ισχύσει το πλαίσιο του 2017.
Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: