2 Νοεμβρίου 2018

Πρόταση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας για συνδιοργάωση Μουντιάλ

Τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 αναμένεται να διεκδικήσει η χώρα μας, καταθέτοντας κοινή υποψηφιότητα μαζί με Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ωστόσο θα χρειαστεί να δώσουν μεγάλη μάχη για να είναι οι νικήτριες.

Και αυτό γιατί, αν κατατεθεί κοινή υποψηφιότητα, οι τέσσερις χώρες θα έχουν ως αντιπάλους την κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, οι οποίες από τη μεριά τους έχουν ως «ατού» την ιστορία, με το πρώτο Μουντιάλ να γίνεται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Επίσης, η Ιρλανδία θα εξετάσει κοινή υποψηφιότητα με Αγγλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία για το Μουντιάλ, ενώ Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν και αυτές υποψηφιότητα για τη μεγάλη διοργάνωση.

Η είδηση για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης από την Ελλάδα προέκυψε από την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.

«Μαζί του θα κουβεντιάσουμε για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των τεσσάρων μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην τετραμερή σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια τέσσερα χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει αυτή σήμερα.

Μεταξύ άλλων είπε ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επερχόμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εστίασε στον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αναφορικά με το Μουντιάλ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση σε βάθος 10ετίας. «Αυτήν την ιδέα θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω από κοινού» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι «αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε μια πρόταση οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουμε από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030».

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: