20 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου

ΔΕΝΑΧΙΣ Δεναχίς, Δεναχίδα.
Επίσης σήμερα είναι: 
Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής, Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών, 
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου:
1327 γεννιέται ο Μπασούι Τοκούσο, ιάπωνας μοναχός, που ανακάλυψε την τεχνική διαλογισμού «Ζεν». (Θαν. 1387)
1407 υπογράφεται επίσημη ανακωχή μεταξύ του Δούκα της Βουργουνδίας Ιωάννη και του Δούκα της Ορλεάνης, Λουδοβίκου. Τρεις μέρες αργότερα, ο Δούκας της Βουργουνδίας δολοφονεί τον Δούκα της Ορλεάνης.
1820 μία λευκή φάλαινα 80 τόνων επιτίθεται κατά του πλοίου Έσεξ, 2000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής. Το επεισόδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπι Ντικ.
1873 η Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.
1898 γεννιέται ο Ουρουγουανός προπονητής Αλμπέρτο Σουπίτσι (Alberto Suppici), ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930. Όταν τελείωσε το Μουντιάλ επέστρεψε στην Πυροσβεστική κι ασχολήθηκε ξανά με τον αθλητισμό μόνο το 1948 όταν ανέλαβε αρχηγός της αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο. Πέθανε ξεχασμένος απ' όλους στις 21 Ιουνίου 1981 (82 χρόνων).
1902 ο 37χρονος Henri Desgrange (φωτο), συνιδιοκτήτης και συντάκτης της εφημερίδας "L'Auto" (προκάτοχος της L'Equipe) γευματίζει με τον δημοσιογράφο Georges Lefevre, στο Cafe de Madrid του Παρισιού και επινοούν ένα ποδηλατικό αγώνα, τον Γύρο της Γαλλίας, με σκοπό την προβολή του εντύπου τους, αφού εκείνο το διάστημα τo αντίπαλo έντυπo "Le Petit Journal" χρηματοδοτεί τον αγώνα Paris-Brest μετ' επιστροφής. Το "L'Auto" θα ανακοινώσει την κούρσα στις 19 Ιανουαρίου 1903 με έπαθλο 20.000 γαλλικά φράγκα.
1910 ξεσπά η Μεξικανική Επανάσταση υπό την ηγεσία του Φρανσίσκο Μαντέρο.
1920 ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, (IRA) υπό την καθοδήγηση του Μάικλ Κόλινς, εκτελεί 24 πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Την επομένη, σε αντίποινα, ο βρετανικός στρατός εισβάλει σ ένα στάδιο και πυροβολώντας σκοτώνει 72 άτομα. Η ημέρα μένει στην ιστορία ως η "Αιματοβαμμένη Κυριακή".
1922 ξεκινά στην Ελβετία το Συνέδριο της Λοζάννης, που θα λύσει τις διαφορές ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και την Τουρκία, μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Συνθήκη της Λοζάννης υπογράφεται το καλοκαίρι του 1923.
1936 πεθαίνει ο Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, ισπανός αναρχικός, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης στον ισπανικό εμφύλιο. (Γεν. 14/7/1896)
1940 στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία τάσσονται με το μέρος του Άξονα.
1945 αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο.
1952 γίνεται μουσείο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο.
1962 τερματίζεται η πυραυλική κρίση στην Κούβα: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, διατάζει τη διακοπή του αποκλεισμού της Κούβας, που διήρκεσε ένα μήνα, όταν βεβαιώνεται ότι η ΕΣΣΔ έχει απομακρύνει όλους τους πυραύλους της από το νησί.
1964 το Βατικανό εγκρίνει την απαλλαγή των Εβραίων από την ενοχή για τη σταύρωση του Χριστού.
1966 αναγνωρίζεται επίσημα το καταστατικό της "Θύρας 13", του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού με ιδρυτή τον Απόστολο Ιωαννίδη. Πρόκειται για τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων στην Ελλάδα και προέρχεται από μία παρέα 26 μελών που συναθροίζονται σε έναν χώρο στο Μεταξουργείο που χρησιμοποιούν ως λέσχη. Ο σύνδεσμος θα επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16/3/1967.
1975 πεθαίνει, σε ηλικία 83 ετών, ο Φρανσίσκο Φράνκο, στρατιωτικός και δικτάτορας της Ισπανίας για 39 χρόνια.
1977 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ γίνεται ο πρώτος Άραβας, που εκφωνεί λόγο στην ισραηλινή Κνεσέτ (Βουλή).
1985 η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 1.0
1989 στις τρεις το μεσημέρι ξεκινά το πρόγραμμά του το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα. Το Mega Channel. Ανήκει στους εκδότες Χρήστο Λαμπράκη, Γιώργο Μπόμπολα, Αριστείδη Αλαφούζο, Χρήστο Τεγόπουλο και Βαρδή Βαρδινογιάννη. Το πρώτο δελτίο ειδήσεων μεταδίδεται στις εννιά το βράδυ με παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλη και το πρώτο αθλητικό δελτίο το παρουσίασε η Φωτεινή Παπαγεωργίου. Το πρώτο αθλητικό βίντεο του δελτίου ήταν συνέντευξη του Ντανιέλ Μπατίστα, πρώτου σκόρερ εκείνη την εποχή στον Άγγελο Μενδρινό.
1990 δολοφονική απόπειρα με εκτόξευση ρουκέτας της 17Ν κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη σημειώνεται στη Νέα Ερυθραία. Το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο του επιχειρηματία, του σώζει τη ζωή.
1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας.
1998 αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ, φιλοτεχνημένη ένα πριν την αυτοκτονία του (1890) πωλείται για περισσότερα από 71 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα που δόθηκαν μέχρι τώρα για πίνακα ζωγραφικής.
2003 φρούριο θυμίζει το Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπους στη βρετανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Οι δύο ηγέτες, υπό τη σκιά των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, επαναλαμβάνουν την προσήλωση των χωρών τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα οι δρόμοι του Λονδίνου είναι πλημμυρισμένοι από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που φωνάζουν συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: