29 Νοεμβρίου 2018

Χρυσό 300 εκατ. € έχει διακινήσει η σπείρα με τον ενεχυροδανειστή

Ποινικές διώξεις για βαρύτατες πράξεις ασκήθηκαν κατά των συλληφθέντων της σπείρας χρυσού.
Τα αδικήματα που αποδίδονται κατά περίσταση στους εμπλεκόμενους, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τοκογλυφία, αλλά και πλημμελήματα, μεταξύ των οποίων παράβαση του νόμου ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας,από την οποία έλαβαν προθεσμίες προκειμένου να απολογηθούν αφού λάβουν γνώση της δικογραφίας.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την δράση της σπείρας. Ο «Χοντρός». Έτσι αποκαλούσαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους τα μέλη της «Μαφίας του Χρυσού», όπως την ονομάζουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, τον γνωστό ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων. Ήταν συν-αρχηγός, νόμιμη «βιτρίνα» και… λογιστικός υποστηρικτής της 2ης εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τον επιχειρησιακό αρχηγό, τον Τούρκο υπήκοο Συριακής καταγωγής, που είχε το ρετιρέ με θέα την... Ακρόπολη.

Αρχηγός και καθοδηγητής της 1ης εγκληματικής ομάδας, με γνώση των νομικών κενών στην κατοχή και διακίνηση χρυσού, που διαχειριζόταν 130 ενεχυροδανειστήρια, χυτήρια και φασματογράφους καθαρότητας. Συνολικά, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούσαν «ανεξάρτητα και μαζί», χωρίς η μία να μπαίνει στα «χωράφια» της άλλης, διαχειρίζονταν τουλάχιστον 300-400 καταστήματα συλλογής χρυσού. Ο ημερήσιος «κύκλος εργασιών» ήταν κατά μέσο όρο 400.000 ευρώ, σε διακίνηση ράβδων χρυσού, με τουριστικά λεωφορεία που ξεκινούσαν από τη Αθήνα και έφθαναν στην Κωνσταντινούπολη, με τους ημερήσιους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε 150.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα. Ο συγκεκριμένος άνδρας εντοπίστηκε στο Τελωνείο των Κήπων Έβρου, μεταφέροντας τους ράβδους χρυσού, με ειδικό γιλέκο και γάντζους που συγκρατούσαν το πολύτιμο φορτίο πάνω του. Εξαιτίας του μεγάλου βάρους, ο κατηγορούμενος έγερνε, με τους αστυνομικούς να του έχουν βγάλει το προσωνύμιο, ο «Καμπούρης»…

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον υπεύθυνο του «τουρκικού δικτύου» που παραλάμβανε τις μεγάλες ποσότητες του χρυσού και τις διακινούσε σε κεντρική Ευρώπη και Κίνα, ο οποίος όμως έκανε το «λάθος» να έρθει στην Ελλάδα για να συνεννοηθεί με τους «αρχηγούς». Η εξάρθρωση των συμμοριών φαίνεται να προήλθε μέσα από πληροφορίες που προέκυψαν από την μαφία των «Κορλεόνε Ρομά», που είχε εξαρθρωθεί πριν από δύο χρόνια από την ίδια αστυνομική υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: