3 Νοεμβρίου 2018

Εντοπίστηκε στο σπίτι 51χρονου σχεδόν ακέραιο ιωνικό κιονόκρανο

Ενα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας μνημείο είχε στο σπίτι του ένας 51χρονος, ο οποίος συνελήφθη στο Μοναστηράκι.
Πρόκειται για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Χρονολογείται πιθανόν στην κλασική ή ελληνιστική περίοδο, ενώ προέρχεται από την περιοχή της Ακροπόλεως, της Πλάκας ή και της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.

Η αστυνομία, διερευνώντας πληροφορίες για κατοχή αρχαίων ακινήτων μνημείων από άγνωστο άτομο, εντόπισε τον 51χρονο στο Μοναστηράκι και τον συνέλαβε. Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο σπίτι του εντοπίστηκε το ιωνικό κιονόκρανο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες ενώ οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη.

Εχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες, 71 εκατοστά, άβακα 51Χ45 εκατοστά, κάτω επιφάνεια πλάτους 44,5 εκατ. και μέγιστο ύψος στις έλικες 29 εκατοστά.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: