9 Νοεμβρίου 2018

Απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας σε δημοσίευμα


Σοφία Μαυρίδου: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είναι αενάως παρούσα στην βελτίωση της ποιότητας των σχολικών εκπαιδευτηρίων και συνδράμει με κάθε τρόπο, θεσμικά τεκμηριωμένο, ανεξαιρέτως, για ΟΛΑ τα παιδιά της Πιερίας»
Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος στον τοπικό τύπο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και προς αποσαφήνιση σημείων του δημοσιεύματος, έχουν να παραθέσουν τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87/Α) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» καθώς και με τις αλλαγές που επιφέρει η νέα νομοθεσία για τη λειτουργία των ΟΤΑ (πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»).  η Ανέγερση και η συντήρηση σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (δηλαδή των Δήμων), όπως αυτό προκύπτει από το άρθρο 75, τομέας στ΄, παρ. 1 του Ν. 3463/2008 και άρθρο 94, παρ. 4 του Ν. 3852/2010.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η ανέγερση και συντήρηση σχολικής στέγης δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των Περιφερειών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ενέργειες και προσωπικές παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, διασφάλισε μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), πόρους συνολικά 38 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων σχολείων. Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή δύο προσκλήσεις προκειμένου οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα κατασκευής σχολείων, δηλαδή οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας και η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ [ΚτΥπ ΑΕ] που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές [σχολεία, κ.α.], να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την χρηματοδότηση κατασκευής νέων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωστόσο, βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν ήταν, πέρα από την πληρότητα και ωριμότητα του φακέλου, η ιεράρχηση των αναγκών για την κατασκευή νέων σχολείων η οποία πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Μαυρίδου, με την προσωπική, κοινωνική και θεσμική ευθύνη που την χαρακτηρίζει, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του Μουσικού Σχολείου, ως μια μοναδική σχολική μονάδα, η οποία προσπαθεί να μάθει στους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Πιερίας, την αξία της ζωής μέσα από την αρμονία της μουσικής, με δική της πρωτοβουλία και μετά από διετή αλληλογραφία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έπεισε για την αναγκαιότητα προσθήκης στις υφιστάμενες σχολικές εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, κτιριακού τμήματος του Κέντρου «Δήμητρα», όπως αυτό αποτυπώνεται στην υπ’ αριθμ. 1757 / 95620 / 29.08.2016 απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί της «Δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Κατερίνης της χρήσης τμήματος του κτιρίου του Κέντρου Δήμητρα Κατερίνης για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης».
Επιπροσθέτως, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσω σύναψης  προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Π.Ε. Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης, ενέταξε στο Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της, δημοπράτησε και υπέγραψε σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Επισκευή - Συντήρηση Κτιριακών Εγκαταστάσεων Μουσικού Σχολείου Κατερίνης» προϋπολογισμού 72.000,00 € για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. Το έργο υλοποιείται με επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης (βάση της σχετικής μελέτης που έχει συντάξει) και χρηματοδοτείται από την ΠΚΜ - ΠΕ Πιερίας που είναι και η προϊσταμένη αρχή του έργου.
Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, οι οποίες προβλέπονται στην μελέτη εφαρμογής, θα γίνει η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του παραχωρηθέντος κτιρίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Μουσικού Σχολείου της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης και οι μαθητές που φοιτούν σε αυτό, με την ιδιαίτερη κλίση τους και στην μουσική παιδεία, να απολαμβάνουν ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό εκπαιδευτήριο.
Σοφία Μαυρίδου
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: