7 Νοεμβρίου 2018

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι τον έλεγχο της Γερουσίας - Οι Δημοκρατικοί ανακτούν την Βουλή

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC.

Οι Aμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κατέγραψαν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές, το προαναγγελθέν «μπλε κύμα» κατά του Τραμπ δεν εμφανίστηκε, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ανθίστατο σθεναρά, ιδιαίτερα στην Φλόριντα.

Δύο χρόνια μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που εκτοξεύθηκε στον Λευκό Οίκο χωρίς την παραμικρή πολιτική ή διπλωματική εμπειρία, οι Αμερικανοί συνωστίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ακόμη περιορισμένης έκτασης, προαναγγέλλουν - οριακά- την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται σε θέση να ενισχύσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στην Γερουσία.

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς: η δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον επικράτησε στην Βιρτζίνια και η Ντόνα Σαλάλα στην Φλόριντα.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα - κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Αλλά θα χρειασθεί πολύωρη αναμονή για να διαμορφωθεί μία ακριβής εικόνα της σύνθεσης του νέου, 116ου, Κονγκρέσου των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοσιν είναι δυσμενείς για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Ομως η απώλεια της Βουλής, παρά τους εξαιρετικά ευμενείς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι παρά ταύτα πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταστήσει τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα προς το πρόσωπό του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέφρασε στην αρχή της εκλογικής βραδιάς ισχυρή αισιοδοξία. «Στο στάδιο αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά η νύκτα είναι ακόμη μακρά», δήλωσε στο Fox News.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές , αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: