2 Νοεμβρίου 2018

Άκαιρος καιρός

Γράφει ο Γιάννης Τσαπουρνιώτης

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη. Υπολείπονται πενήντα ημέρες για τα Χριστούγεννα χωρίς πρωτοβρόχια, χωρίς φθινόπωρο, χωρίς μια ένδυση που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής. Ναι, κυκλοφορούμε ακόμη με κοντομάνικα και ο ήλιος μας χαμογελά καθημερινά.

 «Τι ωραίες ημέρες μας κάνει! Τι ζεστός καιρός! Γλυτώσαμε τα καύσιμα για ένα μήνα!». Είναι οι λογικές κουβέντες που ανταλλάσουμε  με τους οικείους και φίλους μας μπροστά στις ηλιόλουστες, καλοκαιρινές μέρες.

Ο καιρός δεν είναι καλός. Άκαιρος είναι. Δεν είναι εναρμονισμένος με τη φυσιολογική ροή της εποχής. Είναι προσαρμοσμένος στα λάθη και τα πάθη της ανθρωπότητας. Είναι πλημμυρισμένος από αρρώστια. Συμβαδίζει με την ηθική μας παρακμή. Ακολουθεί την φθίνουσα πορεία της κοινωνίας. Μια κοινωνία που την ξεγελούν οι θερμές ακτίνες του ήλιου και οι βίες παρεμβάσεις των γήινων αρπακτικών στην ατμόσφαιρα.

Οι πάγοι στην ανταρκτική λιώνουν με επιταχυνόμενο, ανησυχητικό ρυθμό με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Οι βροχές έχουν ελαττωθεί, η θερμοκρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, η ξηρασία απειλεί να αφανίσει την ζωή όλων των οργανισμών. Με αυτά τα δεδομένα, στα χρόνια που ακολουθούν, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Η φύση εκδικείται για την κατάχρηση της ελευθερίας του ανθρώπου πάνω της. Εκδικείται για αυτούς που την βίασαν αλόγιστα κατασκευάζοντας πυρηνικά και οπλοστάσια που ρυπαίνουν, γεννούν ασθένειες και αλλοιώνουν το κλίμα. Αντιδρά για όσους έκαψαν, λεηλάτησαν, μπάζωσαν από ιδιοτέλεια. Η πλεονεξία, ο εγωισμός και η αδιαφορία για το μέλλον έχουν επώδυνες συνέπειες για το περιβάλλον που ζούμε και αναπνέουμε.

Οι λίγοι δυνάστες μπροστά στο κέρδος δεν κάνουν πίσω για να σωθούν οι πολλοί. Οι πολλοί πάλι, άλλοτε προσεύχονται, άλλοτε επαναστατούν, άλλοτε βολεύονται, άλλοτε αδιαφορούν. Όλοι όμως, λίγοι και πολλοί, μικροί και μεγάλοι, δυνατοί και αδύνατοι, θα πρέπει να βάλουν σε πρώτιστη μέριμνα τη σωτηρία του πλανήτη γη.

Ας μη γελιόμαστε. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. Αν δεν ανασάνει ο πλανήτης, αν δεν καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τους ρύπους που εκπέμπει το διεφθαρμένο ανθρώπινο μυαλό, δυστυχώς ο καιρός θα παραμένει άκαιρος και ακατάλληλος για την υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: