28 Νοεμβρίου 2018

Τροφές σύμμαχοι στη μείωση της χοληστερόλης

Γράφει ο Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υψηλές τιμές των λιπιδίων αίματος όπως της LDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αίματος έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο.
Αντίθετα αυξημένη HDL φαίνεται να ασκεί προστατευτικό ρόλο. Στη συνέχεια θα αναφερθούν κάποιες τροφές οι οποίες στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να συνεισφέρουν στη μείωση των λιπιδίων αίματος και κατ’ επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αναλυτικότερα:
  1. Όσπρια. Αποτελούν άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών. Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Συχνή κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα LDL και καλύτερους δείκτες υγείας.
  2. Αβοκάντο. Το αβοκάντο αποτελεί το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντίστοιχα του ελαιολάδου. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που σε συνδυασμό με τα καλά λιπαρά φαίνεται να βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
  3. Ξηροί καρποί (ιδιαίτερα καρύδια, αμύγδαλα). Πλούσιοι σε ω3, μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο φαίνεται να συμβάλλουν σε καλύτερους δείκτες υγείας. Ο συνδυασμός των παραπάνω θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των τιμών των λιπιδίων αίματος.
  4. Λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, τόνος). Λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων σε ω3 λιπαρά οξέα, τακτική κατανάλωση τους φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς καθώς και σε μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.
  5. Πλήρη, ανεπεξέργαστα δημητριακά όπως η βρώμη και το κριθάρι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε β-γλυκάνη (διαλυτή φυτική ίνα) συμβάλλουν σε μείωση των τιμών των λιπιδίων αίματος και πιο συγκεκριμένα της LDL χοληστερίνης.
  6. Φρούτα. Μία διατροφή υψηλή σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες φαίνεται να οδηγεί σε βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ καθώς και της γενικότερης υγείας. Τα διάφορα φρούτα εμφανίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις των προαναφερθέντων θρεπτικών συστατικών.
  7. Σκόρδο. Λόγω μίας ουσίας της αλισίνης που περιέχεται σε αυτό φαίνεται να μειώνει τις τιμές της LDL χοληστερίνης.
  8. Λαχανικά. Πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της γενικότερης υγείας. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτικές ίνες όπως η πηκτίνη, φαίνεται να συμβάλουν στη μείωση των τιμών της συνολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Λαχανικά πλούσια σε πηκτίνη είναι οι μελιτζάνες, τα καρότα και οι πατάτες.
  9. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και σε αυτό αποδίδεται ένα μέρος της κάρδιο προστατευτικής της δράσης. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα-με κύριο εκπρόσωπο τους το ελαικό οξύ- αυξάνει τις τιμές της καλής χοληστερίνης ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις τιμές της κακής.
  10. Τσάι. Λόγω των κατεχινών και της κερκετίνης που περιέχεται σε αυτό πιθανόν να συμβάλει σε μείωση της χοληστερίνης και του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: