24 Νοεμβρίου 2018

Κύμα συμπαράστασης στην καθαρίστρια- Σάλος για την καταδίκη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή γιατί παραποίησε το απολυτήριο μιας τάξης του δημοτικού. Η υπόθεση δημιούργησε σάλο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προκάλεσε και την διπλή παρέμβαση του Αρείου Πάγου, τόσο ως προς τον έλεγχο της απόφασης όσο και ως προς την επίσπευση της συζήτησης της αναστολής εκτέλεσης της ποινής στο δικαστήριο. Η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 28 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός δικαιοσύνης συνομίλησε με την 53χρονη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα.

Μιλώντας στον Ταχυδρόμο του Βόλου”, η 53χρονη ανέφερε πως ό,τι έκανε, το έκανε για τα παιδιά της. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ». Μέσα από τις φυλακές της Θήβας δήλωσε την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης και τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Συγκλονιστικά ήταν και όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN με την Έλλη Στάη, ο γιος της 53χρονης. “Για φαΐ μιλάμε, δούλευε για να ταΐζει, έκανε παρανομία για να μας ταΐσει” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η μητέρα του δούλεψε τα χρήματα που της έδωσαν και πως ήταν απελπισμένη. “Δούλευε από μικρή. Δεν το έκανε για να βγάλει λεφτά, το έκανε για να ζήσει τρην οικογένειά της. Δούλευε, δεν έκλεβε. Αυτή τη στιγμή παίρνει το μερίδιο ευθύνης για όλους”, είπε.

Κούνεβα: Προσπάθησε να μεγαλώσει τα παιδιά της

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούνεβα, η οποία συνομίλησε με την 53χρονη, ανέφερε πως εκείνη είναι ακόμη σοκαρισμένη: “Είναι μια γυναίκα φτωχή. Προσπάθησε να μεγαλώσει τα παδιά της μόνη της, αυτός είναι ο αγώνας της. Εκείνη κατάλαβε τι έγινε, προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση, έκανε την έκτη δημοτικού και ζητάει κατανόηση” ανέφερε.
“Τα δικαστήρια πρέπει να εξετάζουν διαφορετικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για αυτό το θέμα πήρε τόσο μεγάλη διάσταση”, πρόσθεσε.

Πρόεδρος εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας: “Είναι μια περήφανη γυναίκα”

“Πέρα από το θυμικό που προκαλεί η δήλωση και η ζωή της ίδιας της καθαρίστριας, το ζήτημα είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό” δήλωσε η πρόεδρος εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN. “Η γυναίκα αυτή είναι μια περήφανη γυναίκα. Γεννήθηκε για να παλεύει. Από μικρή μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Στα 16 παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά, ενώ ο άντρας της έχει 66% αναπηρία. Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας, παραποίησε το ενδεικτικό της πέμπτης δημοτικού και το έκανε έκτη δημοτικού. Εκείνο που δεν θέλει είναι να μην ζήσουν τα παιδιά της το δράμα του ορφανοτροφείου που έζησε εκείνη” πρόσθεσε.

Πυρ ομαδόν από νομικούς
Την ίδια στιγμή, οι βολές από νομικούς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. “Δεν είναι μια απόφαση γελοία, αλλά μια απόφαση που αποτελεί τραγωδία για την απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης. Βλένα πάνω στο σώμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Η εφαρμογή του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ορθή. Ο Άρειος Πάγος το έχει κρίνει το θέμα το 2014, σε ανάλογη περίπτωση. Δεν έχουμε μόνο αυτή, είναι και πολλοί άλλοι στην ίδια μοίρα. Καθημερινά στα δικαστήρια δίνουμε μάχες για να ερμηνευθεί σωστά αυτή η διάταξη των καταχραστών του δημοσίου” δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος. “Υπάρχει μια κατάρα στο σώμα των Ελλήνων δικαστών. Καταδίκασε κάποιον για να κοιμάσαι ήσυχος. Αν αθωώσεις μπορεί να σου έρθει πειθαρχικό. Υπάρχει μια μερίδα δικαστών που έχει γαλουχηθεί με αυτήν την λογική” πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή», αναφέρει σε του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που καταδίκασε καθαρίστρια σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, λόγω πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού. Προσθέτει, επίσης, ότι η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών»

“Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής” αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: