18 Νοεμβρίου 2018

Επεισόδια Πολυτεχνείου: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έξι από τους συλληφθέντες - Καταγγελίες για αναίτιες αστυνομικές επιθέσεις (βίντεο)

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκε εις βάρος έξι από τους συνολικά 19 συλληφθέντες των χθεσινοβραδινών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, μετά το πέρας της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.
Εναντίον των έξι συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της έκρηξης, καθώς και για την πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.
Εις βάρος επτά ακόμη ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και ανήλικοι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλημμελήματα, με τις κατηγορίες να αφορούν τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της αντίστασης κατά της Αρχής. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου και είχαν ως επίκεντρο την οδό Πατησίων αλλά και τους υπόλοιπους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου μάλιστα η αστυνομία πραγματοποίησε και ρίψεις νερού. Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν επίσης και επί της οδού Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος του μετρό Αμπελοκήπων απέναντι από τη ΓΑΔΑ.
Την ίδια στιγμή πάντως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές καταγγελίες για αναίτιες αστυνομικές επιθέσεις εις βάρος διαδηλωτών, ιδιαίτερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 
Στο παρακάτω βίντο φαίνονται άτομα που αποχωρούν από την πορεία της 17 Νοέμβρη αφού εκείνη έχει περάσει από την Αμερικάνικη Πρεσβεία και έχει ολοκληρωθεί. Δεξιά και αριστερά τους υπάρχει αστυνομικός κλοιός, όπως υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Ενώ δεν υπάρχουν συγκρούσεις, μολότοφ ή οτιδήποτε τέτοιο, ξαφνικά οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών προς τους διαδηλωτές, ξεκινώντας την ένταση και στη συνέχεια πετούν κρότου λάμψης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 0:31 του βίντεο και ενώ μέχρι τότε επικρατεί απόλυτη ηρεμία, ακούγεται η πρώτη φυσούνα των ΜΑΤ. Στη συνέχεια ξεσπούν επεισόδια, τραυματίζονται δύο άνθρωποι στο κεφάλι, ενώ στο 1:56 όταν οι φωτογράφοι με τις μηχανές τους στο χέρι –κάνοντας εμφανές το επάγγελμά τους- πλησιάζουν τον έναν τραυματία, ο επικεφαλής της διμοιρίας ζητά να γίνει χρήση χημικών εναντίον τους.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι εκείνο το σημείο στην πορεία για την συμπλήρωση 45 χρόνων από την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου του 1973, δεν είχε σημειωθεί καμία ένταση, ενώ τα επεισόδια που κράτησαν πάνω από 3 ώρες, εξελίχθηκαν αργότερα και σε εντελώς άλλο σημείο, από άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο και δεν συμμετείχαν στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: