8 Νοεμβρίου 2018

Έκπληξη Χρήστου Παπαστεργίου στην Πιερία


Έκπληξη κατάφερε και προκάλεσε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή τού Κινήματος Αλλαγής στην Πιερία.

Η έκπληξη προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο κ. Παπαστεργίου, γνωστός μεν στη Θεσσαλονίκη, παντελώς άγνωστος όμως στην Πιερία, αν και Γιατρός στο επάγγελμα έμοιαζε με έναν πολύ καλό φιλόλογο ο οποίος δεν διαθέτει απλώς ευφράδεια λόγου αλλά χειρίζεται επιτυχώς την ελληνική γλώσσα, συγκεκριμένα χρησιμοποιεί εξαιρετικά τα ελληνικά διαθέτοντας ένα εύστοχο και πλούσιο λεξιλόγιο.
Σε συνδυασμό με τον εκπληκτικό χειρισμό τής γλώσσας, εμφανίστηκε ταυτόχρονα να είναι μετριοπαθής, σοβαρός, με πειστικά επιχειρήματα, ενώ έδειξε να είναι και ενημερωμένος για βασικά θέματα και προβλήματα όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά και της Πιερίας.
Ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι Γραμματέας τής Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας τού Κινήματος Αλλαγής αλλά και Γραμματέας τής Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Κώστας Κιτιξής: Νοσεί η Πιερία… Ο κ. Παπαστεργίου
είναι ο Γιατρός που θέλουμε!


Τον κ. Παπαστεργίου τον προλόγισε ο Γραμματέας τού Κινήματος Αλλαγής Ν.Πιερίας, Κώστας Κιτιξής, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο Νομός μας νιώθει μια απαξίωση, τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, από τη Διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα. Το μόνο που προσφέρει είναι άρτο και θεάματα και δεν έχουμε έργα πνοής για την Πιερία μας. Νομίζουμε τον Γιατρό αξιόλογο εδώ πέρα θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε για να κάνουμε μια Πιερία κόσμημα για την Πιερία μας.
Πέρα απ’ αυτό, νοσεί η Πιερία, νοσεί και το γνωρίζουμε, χρειαζόμαστε έναν Γιατρό και τον έχουμε. Καλή επιτυχία, Χρήστο, σου εύχομαι».
Στα καλά λόγια που είπε ο κ. Κιτιξής, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με το Κίνημα Αλλαγής, Χρήστος Παπαστεργίου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του λέγοντας: «Ευχαριστώ πολύ, Κώστα».

Υστέρηση ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία
με ευθύνη Π.Ψωμιάδη και Απ.Τζιτζικώστα.


Μεταξύ των άλλων που είπε ο κ. Παπαστεργίου, ανέφερε και τα εξής: «Εμείς δίνουμε αυτή τη μάχη εξ ονόματος της Προοδευτικής Παράταξης με σκοπό να παρουσιάσουμε τη δική μας αντίληψη για το πώς πρέπει να αναπτύσσονται οι Περιφέρειες, πώς πρέπει να αναπτύσσονται οι τοπικές κοινωνίες, και μέσα από την προβολή αυτής της αντίληψης με τον προγραμματικό μας λόγο να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει επιτέλους να κρίνουν με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις των υποψηφίων, την προσωπικότητά τους και τις θέσεις τους και αξιολογώντας όσους είναι ήδη στην αρχή. Και να τους πείσουμε επίσης ότι η Προοδευτική Παράταξη μπορεί να είναι ξανά εκείνη παράταξη που μπορεί να οδηγήσει τη Χώρα προς το μέλλον, άρα και την Κεντρική Μακεδονία, άρα και την Περιφερειακή Ενότητα της Πιερίας.
Εμείς θεωρούμε ότι η Διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα ως συνέχεια της Διοίκησης του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη -άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν Αντιπεριφερειάρχης του και στενός του συνεργάτης- έχει αποτύχει στο να μεταφέρει τούς αναγκαίους πόρους που χρειάζονταν και μπορούσε να βρει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να έχει την αναπτυξιακή τροχιά που έπρεπε να έχει και άρα τον πλούτο που έπρεπε να έχει.

Δεν υπάρχει Εξειδικευμένο σχέδιο
για την τουριστική ανάπτυξη Πιερίας και Χαλκιδικής


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρειά μας (Κεντρική Μακεδονία) είναι η πρώτη σε γεωγραφική έκταση στη Χώρα, η δεύτερη σε πληθυσμό, (είναι) η Περιφέρεια που συνορεύει με δύο γειτονικά κράτη -μπορεί να είναι δηλαδή στρατηγικά κρίσιμος εμπορικός εταίρος- η Περιφέρεια που έχει έναν τεράστιο πλούτο κάθε μορφής: Γεωφυσικό (πλούτο), θάλασσες, ορεινούς όγκους, γεωθερμικά πεδία, προστατευόμενες περιοχές, το 1/3 τής έκτασης της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ζώνες Natura -οποιαδήποτε μορφή κι αν έχουν αυτές (οι ζώνες)- στην Πιερία -το ξέρετε καλύτερα από ‘μένα- οι ορεινοί όγκοι είναι προστατευόμενες περιοχές -ειδικά ο Όλυμπος- (ζώνες Natura) όπως οι Αλυκές στο Κίτρος, υπάρχει τεράστιος πλούτος αρχαιολογικού δυναμικού…
Εδώ που μιλάμε, δίπλα μας είναι ο Όλυμπος, (αυτό) το κέντρο τής παγκόσμιας μυθολογίας! Θα ‘πρεπε να είναι η Πιερία πεδίο παγκόσμιας αναφοράς καί για τουριστικούς λόγους εξαιτίας τής ύπαρξης του Ολύμπου, του βουνού των «θεών», (που είναι) το κέντρο τής ελληνικής και της παγκόσμιας μυθολογίας, συν όλα τα άλλα γειτονικά αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν όπως είναι το Δίον ακριβώς δίπλα (από την Κατερίνη). Υπάρχει η δυνατότητα για τουρισμό όλον τον χρόνο: Και το καλοκαίρι με τις θάλασσες (αλλά) και τον χειμώνα, όπως είπαμε, με τους ορεινούς όγκους. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος που να έχει σχεδιάσει αυτές τις εξειδικευμένες, τις σύγχρονες μορφές τουρισμού συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία, συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό -για να πούμε ένα παράδειγμα- ότι στην Περιφέρεια της Κρήτης, σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, στο μενού τους έχουν ως κύριο (χαρακτηριστικό) την κρητική κουζίνα, είτε είναι το πρωινό, είτε είναι το μεσημεριανό, είτε είναι το βραδινό.
Στην Κεντρική Μακεδονία -και εδώ που μιλάμε, η Πιερία μαζί με τη Χαλκιδική είναι οι κύριοι πυλώνες τού τουρισμού, του ξενοδοχειακού τουρισμού- δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια να αναδειχθεί η μακεδονική κουζίνα, η κουζίνα τής Βόρειας Ελλάδας με τις ιδιαιτερότητές της, με την πολίτικη (κουζίνα), με την μικρασιατική (κουζίνα), είτε είναι η αμιγής βορειοελλαδική κουζίνα, η ποντιακή κουζίνα, οι επιρροές στη γεύση, που έφεραν οι άνθρωποι που παλιννόστησαν μετά το 1990 από την Ανατολική Ευρώπη… Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοποίηση προϊόντων που θα διατίθενται στους ενοίκους των ξενοδοχείων, έχει να κάνει και με τη διαφήμιση αυτών των προϊόντων στο εξωτερικό. Γιατί όταν οι επισκέπτες γυρίσουν στην πατρίδα τους και έχουν δοκιμάσει αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις που έχουν και υγειονομικά χαρακτηριστικά οι περισσότερες, (δεδομένου ότι) είναι η ενδεδειγμένη διατροφή και από πλευράς ιατρικής -επιτρέψτε μου την επαγγελματική «διαστροφή»- θα το μεταφέρουν αυτό κι εκεί που θα πάνε (στις πατρίδες τους), άρα θα ανοίξουν καινούργιες αγορές για τα δικά μας, τα γηγενή, τα προϊόντα που έχουν ταυτότητα και ιστορική συνεισφορά.
Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι η διατροφή τού Αγίου Όρους είναι η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι πεδίο μελέτης σε μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού γιατί υπάρχουν ασθένειες που (όμως) δεν εμφανίζονται στους καλογέρους των Μονών. Και αυτό αποδίδεται στην ιδιαιτερότητα της διατροφής τους, σημαίνει ότι η διατροφή τής μακεδονικής γης μπορεί να έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Και υπάρχουν έρευνες που γίνονται σποραδικά από επιστήμονες, κυρίως στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ενισχύονται από κάποιον που θα έπρεπε να τις ενισχύσει… και αυτός (θα έπρεπε να) είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας 1η σε έκταση, 2η σε πληθυσμό, με τεράστιο πλούτο, ωστόσο 9η μεταξύ των 13 Περιφερειών τής Ελλάδας σε Α.Ε.Π.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους λόγους και (για) πολλούς άλλους που θα μπορέσουμε να αναφέρουμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ, όπως είπα, η Περιφέρειά μας (σ’ ολόκληρη την Ελλάδα) είναι πρώτη σε γεωγραφική έκταση, (ενώ η Περιφέρειά μας βρίσκεται) σε έναν χώρο με τεράστιο γεωφυσικό πλούτο (αλλά) και ιστορικό και (με) ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένο σε όλους τούς τομείς, δεύτερη σε πληθυσμό (σ’ ολόκληρη την Ελλάδα), είναι ένατη στη Χώρα σε κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένατη στις 13 Περιφέρειες (της Χώρας). Είμαστε στο 60% τού μέσου όρου των ευρωπαϊκών Περιφερειών ως ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν αξιοποιείται σωστά ο πλούτος που μπορεί να υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία. Και αυτό είναι ευθύνη τής Διοίκησης της Περιφέρειας.
Μπορούμε να πούμε πολλά τέτοια παραδείγματα, επιτρέψτε (όμως) να πω ακόμη ένα (παράδειγμα) στηριζόμενος στους αριθμούς: Ενώ η Κεντρική Μακεδονία συνεισφέρει το 20% τού εγχώριου προϊόντος στον Πρωτογενή τομέα, συνολικά στη Χώρα –(να σημειωθεί ότι μόνο) 12% είναι στη γειτονική Θεσσαλία- (ενώ, λοιπόν) η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στον Πρωτογενή τομέα, στο εσωτερικό τού ΑΕΠ τής Κεντρικής Μακεδονίας αυτό είναι μόλις 5%. Ένα (ποσοστό) 12%-13% είναι ο Δευτερογενής τομέας. Και το υπόλοιπο, σχεδόν 80%, είναι ο Τριτογενής τομέας, οι Υπηρεσίες. Οι Υπηρεσίες, όπως γνωρίζετε καλύτερα από ‘μένα, είναι σχεδόν όλες συγκεντρωμένες στο μεγάλο αστικό κέντρο τής Θεσσαλονίκης. Έχει μετατραπεί δηλαδή, σιγά – σιγά, η Κεντρική Μακεδονία σε ένα κακέκτυπο της Χώρας όπου η Αθήνα συγκεντρώνει, δυσανάλογα με την έκτασή της, το μεγαλύτερο κομμάτι τού ΑΕΠ κυρίως από τις Υπηρεσίες, και κάτι αντίστοιχο δυστυχώς έχει εξελιχθεί και στην Κεντρική Μακεδονία όπου συγκεντρώνονται όλες οι πηγές πλούτου -και κυρίως μέσω τού Τριτογενούς Τομέα- στη Θεσσαλονίκη και χάνονται οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας (σε νομούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη). Δεν θα ‘πρεπε κάποιος να έχει αλλάξει αυτή την κατάσταση; Και πολύ περισσότερο όταν αυτός ο κάποιος απ’ το 2010 είναι η ίδια παράταξη…
Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες. Έχει πεπραγμένα ο κ. Τζιτζικώστας, ή μάλλον θα έλεγα ότι δεν έχει δυστυχώς πεπραγμένα, γι’ αυτό και η Κεντρική Μακεδονία δεν είναι απλώς τελματωμένη (αλλά) οπισθοδρομεί σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες και χάνει ευκαιρίες.

Μεγάλα έργα στην Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας αντί να γίνονται
από κρατικούς πόρους, γίνονται από …περιφερειακούς!


Και μπορεί να επαίρεται ο κ. Τζιτζικώστας ότι οι αριθμοί δείχνουν -και έτσι είναι- ότι είναι πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων αλλά δεν διευκρινίζει ότι αυτοί οι πόροι που απορροφά είναι μεταφορές έργων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, άρα είναι χρήματα που είχαν χαθεί στην ώρα τους -και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, πάλι η παράταξή του είχε την ευθύνη- και είναι και πόροι που μεταφέρονται από τα κλαδικά επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν κυρίως υποδομές που έχουν αναφορά σε όλη τη Χώρα, όπως είναι η Εγνατία Οδός και οι μεγάλοι οδικοί άξονες, που αντί να έρθουν αυτοί οι πόροι στην Κεντρική Μακεδονία από τα επιχειρησιακά προγράμματα, χρησιμοποιούμε πόρους τού επιχειρησιακού προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας για να χρηματοδοτήσουμε έργα που θα έπρεπε να τα χρηματοδοτήσει το κράτος. Άρα έχουμε και από εκεί απώλεια εσόδων… Και αυτό το εμφανίζει ο κ. Τζιτζικώστας ως αυξημένη απορρόφηση, ενώ στην ουσία διευκολύνει τον κ. Τσίπρα για να κάνει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια αλλού… Οι πόροι δηλαδή που πάνε στην Εγνατία Οδό, στην κατασκευή των κόμβων στην περιφερειακή τής Θεσσαλονίκης, οι πόροι που πάνε στο μετρό και στην επέκτασή του, αντί να είναι πόροι τού κεντρικού κράτους είναι πόροι που χρησιμοποιούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Χωρίς ενημέρωση οι τοπικές κοινωνίες. Αγνοούν το τί γίνεται
στα Περιφερειακά Συμβούλια.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μετά τη βασική τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου, τοπικοί Δημοσιογράφοι κατέθεσαν διάφορα ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο την Περιφέρεια, τον νυν Περιφερειάρχη και τα πεπραγμένα του, αλλά αφορούν και την Πιερία.
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης τού Κινήματος Αλλαγής απάντησε σε ζητήματα που του τέθηκαν και που αφορούσαν κυρίως την Πιερία. Σε ένα από τα ερωτήματα που του τέθηκε και που αφορούσε την έλλειψη ενημέρωσης για το τί γίνεται στα Περιφερειακά Συμβούλια, μεταξύ των άλλων που είπε, υποστήριξε ότι κάποιες από τις συνεδριάσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται όχι στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους νομούς, κάτι που δεν έπραττε η Διοίκηση Τζιτζικώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: