28 Νοεμβρίου 2018

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Black Friday. Αμερικανιά ήταν και πέρασε. Ντόρος πολύς για το τίποτε. Μια κακή αντιγραφή, να μην πω μικροαπατεωνιά ήταν.
*
Δεν ήτα γενναιόδωρες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές γιατί δεν έχουν την ευχέρεια. Όσο για τις μεγάλες, αρκέστηκαν στην διαφημιστική καμπάνια και δεν υπήρξαν καθόλου ελκυστικές.
*
Και σε ποιον να πουλήσεις, στον καταχρεωμένο Έλληνα που τρεις την ώρα απειλείται από ΔΕΗ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες; Τον ταλαίπωρο πολίτη που καίει καυσόξυλα και αγοράζει πετρέλαιο με το μπετονάκι ή τέλος πάντων όλους εμάς που πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι;
*
Ούτως ή άλλως πλην ολίγων, οι Έλληνες την black friday την είχαν και την έχουν γραμμένη, γιατί έχουν black everyday. Τους βλέπεις στους δρόμους σκυθρωπούς, θυμωμένους, κανένας δεν χαμογελάει. Μόνη τους χαρά η ελπίδα για κάποια επιδόματα ή αναδρομικά, μόνη τους ανακούφιση αν κατάφεραν να πληρώσουν κανένα λογαριασμό, μόνη τους παρηγοριά ότι δεν είναι σε καμιά εντατική ή δικαστική αίθουσα.
*
Αν υπήρχε black friday για ΔΕΗ και δάνεια κάτι θα γινόταν, αν και τελευταία παρά τις γενναίες ρυθμίσεις των τραπεζών και την κατανόηση της ΔΕΗ η κατάσταση χειροτερεύει.
*
Εκεί βέβαια που πάμε καλά είναι οι αθρόες δηλώσεις υποψηφιότητας δημάρχων. Το παράδειγμα του δήμου Κατερίνης ακολουθούν στον δήμο Δίου-Ολύμπου. Τέτοιος συνωστισμός υποψηφίων δεν ξανάγινε. Κι όποιος αντέξει και νομίζω ότι δεν θα αντέξουν και πολλοί, ακόμα και τα αδιάσειστα φαβορί.
*
Η απλή αναλογική ενθαρρύνει πολλούς να αυτονομηθούν και να διεκδικήσουν δημαρχία κάποιους άλλους θέση δημοτικού συμβούλου, μιας και οι έδρες θα μοιραστούν από την πρώτη Κυριακή. Δεν ξέρω πως τα υπολογίζουν, αλλά προβλέπω να γίνει η σφαγή των αμνών, αφού από τους επιλαχόντες συνδυασμούς κυρίως η παρουσία δημοτικών συμβούλων κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή θα είναι.
*
Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού. Ανοίγει ο δρόμος των συνεργασιών και ελπίζω του πολιτικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: