1 Νοεμβρίου 2018

Παρέμβαση εισαγγελέα για το σκάνδαλο Jumbo με τις πωλήσεις ακινήτων

Ευάγγελος  Παπαευαγγέλου
Τόσο η εταιρεία Jumbo όσο και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να λάβουν άμεσα μέτρα για το σκάνδαλο εξαγοράς ακινήτων στην Ελλάδα από κινέζους, με καταστρατήγηση της νομοθεσίας για τα capital controls στην Κίνα.

Πρόκειται για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την οποία εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αρχικά, έγινε γνωστή η απομάκρυνση του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου  από τη θέση αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo, επιβεβαιώνοντας έτσι δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους ενδιαφερόμενους μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω της οποίας πουλούσε σε ενδιαφερόμενους Κινέζους επενδυτές ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, τα οποία τους εξασφάλιζαν την Golden Visa. Για να «διαφοροποιηθεί» από τον ανταγωνισμό και όλους όσους παρέχουν σχετικές υπηρεσίες ο Παπαευαγγέλου φέρεται να έκανε κάτι το οποίο αποτελεί καθαρή παρανομία. Προμηθεύτηκε τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από τρεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), τα οποία και μετέφερε στην Κίνα προκειμένου να χρεώνει κινεζικές πιστωτικές κάρτες, τροφοδοτώντας τους ελληνικούς του λογαριασμούς.

Η πρακτική αυτή είναι ακριβώς ίδια με την τακτική που ακολούθησαν επιτήδειοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχοντας ως σκοπό να παραβιάσουν τα capital controls και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό, εγκατέστησαν στις επιχειρήσεις τους κυπριακά και βουλγάρικα POS.

Ο κ. Παπαευαγγέλου μέσα από τα POS της Εθνικής φέρεται να μετέφερε μεγάλα ποσά από την Κίνα στους ελληνικούς λογαριασμούς του, ποσά που εν συνεχεία χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακινήτων που εξασφάλιζαν την Golden Visa στους κινέζους επενδυτές. Με την πρακτική παραβίαζε την κινεζική νομοθεσία, καθώς καταστρατηγούσε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τους κανόνες για την εξαγωγή συναλλάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς στην προσπάθειά του να ελέγξει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να καταστήσει ανθεκτικό τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην καρατόμηση της Νέλλης Τζάκου, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας καθώς και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Καρτών της Εθνικής Τράπεζας στους οποίους καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: