2 Νοεμβρίου 2018

Μπροστά σε βαριές ευθύνες η διοίκηση της ΕτΕ για τα «κινέζικα» pos

Με βαρύτατες πειθαρχικές και, πιθανά, ποινικές ευθύνες είναι αντιμέτωπο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τις μεταφορές κεφαλαίου από την Κίνα για αγορά ακινήτων.
Αυτό γιατί, σύμφωνα με το Kontra News, η διοίκηση της ΕτΕ παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί πριν από μήνες για το σκάνδαλο δεν προχώρησε σε καμία απολύτως ενέργεια, αντιθέτως προστάτευσε τα στελέχη της τράπεζας που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα POS.
Μόνο με το διάβημα του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της διοίκησης της ΕτΕ, χωρίς όμως να απομακρύνει τα εμπλεκόμενα στελέχη από τις θέσεις τους. Στο μεταξύ τα ποσά που εμπλέκονται στην υπόθεση μπορεί να φτάσουν και τα 100 εκ. ευρώ.
Φυσικά, σημαντική είναι και η πολιτική διάσταση, αφού η υπόθεση διαταράσσει τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, γεγονός το οποίο έχει εξοργίσει το Μαξίμου και πιθανά να οδηγήσει σε μέτρα κατά της διοίκησης της τράπεζας.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει την τέλεση των ακόλουθων κακουργημάτων: Το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, την παράνομα εξαγωγή κεφαλαίων, την παραβίαση των τραπεζικών κανονισμών, τη σύσταση συμμορίας και τις υπερτιμολογήσεις. Για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος η Εθνική Τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει διοικητικές κυρώσεις, καθώς και την επιβολή προστίμων μαμούθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: