12 Δεκεμβρίου 2018

Τα 100 χρόνια από την άφιξη του μπάσκετ στην Ελλάδα γιορτάζει η Χ.Α.Ν.Θ.

Πλήθος εκδηλώσεων το 2019 προγραμματίστηκαν από τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έλευση του μπάσκετ στην Ελλάδα (1919-2019). Διαδικασία στην οποία συνέβαλε η ίδια καταλυτικά, βοηθώντας στην ανάπτυξη και προώθηση της καλαθόσφαιρας στο πανελλήνιο.  
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (12/12) σε εκπροσώπους του Τύπου, στο ασφυκτικά γεμάτο από μπασκετικό κόσμο Μουσείο της Χ.Α.Ν.Θ., στη συμπρωτεύουσα.
«Με πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των προσωπικοτήτων του ελληνικού μπάσκετ που έχουν περάσει από τη Χ.Α.Ν.Θ., προγραμματίζοντας ενόψει της νέας χρονιάς ξεχωριστές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις αρχές και τις αξίες που διαπνέουν ο ελληνικό μπάσκετ», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος της Αδελφότητας, Γιάννης Σωσσίδης, ως μέλος του πάνελ που τέθηκε απέναντι στους δημοσιογράφους.
Ο Διονύσης Ανανιάδης, διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ. και μέλος της επιτροπής του Μουσείου της Αδελφότητας έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή εστιάζοντας στα πρώτα χρόνια ίδρυσης της Χ.Α.Ν.Θ., με ξεχωριστή αναφορά στις σπουδαίες προσωπικότητες , σε σκαπανείς του μπάσκετ όπως ήταν οι: Λιούις Ρης, Συμεών Μαυροσκούφης, Μίμης Τσικίνας, Τάκης Ταλιαδώρος.
«Έχω μεγαλώσει στη ΧΑΝΘ, έχω περάσει από όλα τα στάδιά της. Στις περισσότερες φωτογραφίες, από το ανοικτό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ., φαίνεται από πίσω και το σπίτι μου! Τα βιώματά μου είναι πάρα πολλά. Σε αυτά τα 100 χρόνια, έχουμε ζήσει μεγάλες διακρίσεις. Το κέρδος είναι ότι αμέτρητα παιδιά, αγάπησαν το άθλημα. Πολλοί αθλητές και σωματεία, ασχολούνται και θα ασχολούνται με αυτό το θαυμάσιο άθλημα. Η Χ.Α.Ν.Θ. έκανε κανονισμούς αθλήματος, διαιτησίας, οργάνωσε αγώνες και τουρνουά, με την επίσημη κρατική εντολή, οργάνωνε πρωταθλήματα. Ήταν το αθλητικό και οργανωτικό κέντρο του μπάσκετ. Στο μουσείο της ΧΑΝΘ, ήταν το θρυλικό ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ και δημιουργήθηκε για να διασώσει την ιστορία. Σε αυτόν το χώρο, έχουν γίνει τα πάντα! Το 1963, έγινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τότε ήρθε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό χρονόμετρο! Έχουν έρθει μέχρι και οι Harlems σε αυτό το γήπεδο!», ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια του. 
Συγκινητική ήταν η αναφορά του Λάκη Τσάβα (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ.) για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία του 1950 και του 1960, όπως και για το ρόλο που διαδραμάτισε το ιστορικό ανοικτό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ., το οποίο φιλοξενούσε μεγάλα αθλητικά γεγονότα της εποχής. «Παρακολουθώ μπάσκετ από το 1953-1954, Άρης, ΠΑΟΚ και Ηρακλής ήταν διαμορφωμένοι. Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, γίνονταν οι αγώνες των Μεικτών Πόλεων. Αυτά τα παιχνίδια, ήταν ό,τι καλύτερο για το ελληνικό μπάσκετ. Το 1955 γράφτηκα στη Χ.Α.Ν.Θ. και συνέχισα να βρίσκομαι εδώ 60 χρόνια. Εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια, το γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. ήταν το μνημείο του ελληνικού μπάσκετ. Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, η μία ξύλινη εξέδρα, έγιναν δύο και μετά από επίμονες προσπάθειες των παραγόντων, το 1959 η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Η Χ.Α.Ν.Θ. έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και τεράστιους πρεσβευτές. Η Χ.Α.Ν.Θ. τη δεκαετία 1950-1960 έχει διαμορφώσει το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ θα μείνω στο πόσο καλούς χαρακτήρες διαμόρφωνε ο Μίμης Τσικίνας. Ήταν ο δεύτερος πατέρας των παικτών. Αυτό του το αναγνώριζε όλη η Θεσσαλονίκη, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, συνέχισε να μεγαλουργεί, ώσπου άλλαξαν τα οικονομικά με τις ομάδες της Αθήνας. Αυτό δε σταμάτησε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου. Το 1966, όταν έγινε το Παλέ Ντε Σπορ, τα Σαββατοκύριακα σε δύο και τρία ματς, το γήπεδο ήταν γεμάτο! Η Θεσσαλονίκη έχει δώσει διαχρονικά στο μπάσκετ της Ελλάδας πάρα πολλά. Το «μπασκετομάνα» δεν το βγάλαμε εμείς! Οι Αθηναίοι το έβγαλαν!», είπε. 
Ένα εξίσου συγκινητικό «ταξίδι» στον χρόνο έκανε και ο Μιχάλης Γιαννουζάκος (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ.), ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο «εκτόπισμα» που είχε η ομάδα της Αδελφότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1970. «Σήμερα δε γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Χ.Α.Ν.Θ., αλλά τα 100 χρόνια του μπάσκετ στην Ελλάδα. Το 1964 όταν μου είπαν να παίξω στη ΧΑΝΘ, δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα φτάσω σήμερα να μιλάω εδώ. Τα δικά μου χρόνια, ήταν τα ωραιότερα που πέρασα μπασκετικά. Η Χ.Α.Ν.Θ. με αντιπροσωπεύει 100%. Η Χ.Α.Ν.Θ. τότε δίδαξε πέρα από το μπάσκετ, αθλητική νοοτροπία, ήθος, πειθαρχία και νιώσαμε όλοι ότι είμαστε κάτι πολύ σπουδαίο και χαιρόμαστε μέχρι σήμερα γι’ αυτό», επισήμανε. 
Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Σπύρος Βούγιας. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Χάρης Παπαγεωργίου, οι πρώην πρόεδροι του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, Βασίλης Οικονομίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης, Στέλιος Συμεωνίδης, η κόρη του αείμνηστου Συμεών Μαυροσκούφη, Άννα Μαυροσκούφη, ο Κώστας Τσικίνας (γιος του Μίμη Τσικίνα), πλήθος βετεράνων καλαθοσφαιριστών και προπονητών (μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Κυνηγόπουλος, Ηλιάδης, Γιαταγατζίδης, Γούσιος, Αλεξανδρής, Μαρκόπουλος, Σακελλαρίου, Νικολαϊδης κ.α.)

Οι δράσεις της Χ.Α.Ν.Θ., για τα 100 χρόνια μπάσκετ στην Ελλάδα, στη διάρκεια του 2019 είναι:
1. Τουρνουά Μπάσκετ (Ιανουάριος 2019)
Μίνι Τουρνουά Μπάσκετ Μίνι με τη συμμετοχή τεσσάρων (4) ομάδων - αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».
2. All Star Game (9 & 10 Φεβρουαρίου 2019)
H γιορτή του ελληνικού μπάσκετ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό All Star Game θα φιλοξενηθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και θα είναι αφιερωμένο στα 100 Χρόνια ελληνικού μπάσκετ! Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός καρφωμάτων και τριπόντων για μαθητές και νεαρούς αθλητές στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας», για ζέσταμα! Σε συνδιοργάνωση με τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. & τον Π.Σ.Α.Κ
3. Εκδήλωση-αγώνας παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών (Μάρτιος 2019)
Συνάντηση παλαίμαχων και αγώνας βετεράνων καλαθοσφαιριστών, στο κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ - αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».
4. Τουρνουά Μπάσκετ (Απρίλιος 2019)
Παιδικό Τουρνουά Μπάσκετ Παιδικό με τη συμμετοχή οκτώ (8) ομάδων - αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».
5. 3on3 Streetball (Μάιος 2019)
100 Χρόνια Basketball στην Ελλάδα-Χ.Α.Ν.Θ. Το φετινό 3on3 Streetball θα είναι αφιερωμένο στα 100 Χρόνια ελληνικού μπάσκετ! Σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ε.Ο.Κ., τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., τον Π.Σ.Α.Κ. και την Ε.Κ.Α.Σ.Θ., στην παραλία Θεσσαλονίκης. Θα μοιραστούν μπάλες και συλλεκτικά t-shirts με το λογότυπο των 100 χρόνων, με την παρουσία προσωπικοτήτων του μπάσκετ που θα υπογράφουν τα αναμνηστικά.
6. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Βετεράνων στη Χίο (10-12 Μαΐου 2019)
Παρουσίαση-αφιέρωμα της Χ.Α.Ν.Θ. με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ.
7. Σεμινάριο προπονητικής (Ιούνιος 2019)
Διοργάνωση σεμιναρίου προπονητικής καλαθοσφαίρισης για προπονητές μικρών ηλικιών & βράβευση προπονητών που έχουν διακριθεί για το έργο τους στις ακαδημίες εκμάθησης και σε αθλητές μικρών ηλικιών, στο Αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».
8. Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Ηράκλειο (Ιούνιος-Ιούλιος 2019)
Παρουσίαση-αφιέρωμα της Χ.Α.Ν.Θ. στη διοργάνωση με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ.
9. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων στον Βόλο U18.(Αύγουστος 2019)
Παρουσίαση-αφιέρωμα της Χ.Α.Ν.Θ. στη διοργάνωση με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ.
10. Λεύκωμα για τα 100 χρόνια Μπάσκετ-ΧΑΝΘ & Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2019)
Παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100 χρόνια Μπάσκετ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο των 100 Χρόνων Basketball-Χ.Α.Ν.Θ. στη Δ.Ε.Θ.
11. Τουρνουά Μπάσκετ «Μαυροσκούφεια» (Σεπτέμβριος 2019)
Συνδιοργάνωση του Τουρνουά Μπάσκετ «Μαυροσκούφεια» με τον Σύλλογο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης. Παράλληλη διοργάνωση Σεμιναρίου Κανονισμών Καλαθοσφαίρισης για νεαρούς αθλητές και τους γονείς τους. Η Χ.Α.Ν.Θ.. τιμάει τον Συμεών Μαυροσκούφη, πρωτοπόρο του μπάσκετ στη χώρα μας , μέλος του Hall of Fame και ιδρυτικό μέλος της FIBA. Υπήρξε αθλητής και προπονητής της ομάδας μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ., αλλά και ένας από τους πρώτους Έλληνες Διεθνείς Διαιτητές Καλαθοσφαίρισης , ενώ διετέλεσε και τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ. Αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».
12. Κεντρική Εκδήλωση (27 Οκτωβρίου 2019)
Εγκαίνια νέας πτέρυγας Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ Εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ (στο πλαίσιο του έργου INTERREG), από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.
13. Έκθεση - παρουσίαση των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ (Νοέμβριος 2019)
Έκθεση - παρουσίαση των 100 Χρόνων Basketball-Χ.Α.Ν.Θ. στην Αθήνα
14. Φιλοξενία Final Four κυπέλλου με αμαξίδιο (Δεκέμβριος 2019)
Φιλοξενία Final Four κυπέλλου με αμαξίδιο στο κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ - αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας», σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: