19 Δεκεμβρίου 2018

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τον προϋπολογισμό - Υπερψηφίστηκε με 154 "ναι"

Μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε στη Βουλή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε θέματα που αφορούν στην οικονομία, στην επίθεση στον ΣΚΑΪ, στη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα καίρια ζητήματα, ενώ ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 154 "ναι".
Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Ενώ ξεκινούσε η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πήρε τον λόγο για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση του στην ψηφοφορία.

"Έχω δηλώσει ότι ψηφίζω σε όλα ναι στον προϋπολογισμό, εκτός από τον κωδικό "0896" για τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ότι όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών περνάνε από τη βουλή, οφείλουν να περνάνε όλες από βουλή. Όποιες δαπάνες από τον "0896" δεν περνάνε από τη βουλή, δεν τις ψηφίζω. Όλο τον υπόλοιπο προϋπολογισμό τον ψηφίζω", είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απάντησε με "πυρά" στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην κόντρα του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο της Βουλής.
«Μένω άναυδος, δεν έχω ξαναδεί ποτέ παρόμοια συμπεριφορά, όχι αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πολιτικού αρχηγού, να απευθύνεται με τέτοιο ιταμό και αυταρχικό ύφος απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές. Κύριε Μητσοτάκη έχετε νεύρα... έχετε πολλά νεύρα το τελευταίο διάστημα... Μια συμπεριφορά που αν οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε νεύρα -γιατί το έχετε ξανακάνει- να διατάζετε εκλεγμένο βουλευτή να περάσει έξω και να απευθύνεστε με αυτόν τον ιταμό τρόπο στον πρόεδρο της Βουλής και να απλώνετε το δάχτυλο. Αναρωτιέμαι αν είναι τα νεύρα σας ή είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας να συμπεριφέρεστε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζετε ότι η βουλή των Ελλήνων είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας. Εδώ είναι ο ναός της δημοκρατίας" είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών και στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού", ανέφερε. "Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτήν τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου", είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μετά τον κ. Σαμαρά που θυμήθηκε την εποχή του εμφυλίου πολέμου και αναπαρήγαγε τα συνθήματα της Χ.Α. , βγήκατε εσείς και αφού επαναλάβατε την αθλιότητα περί συναλλαγής είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για αυτά που κάνει, αλλά για αυτά που πιστεύει. Η τελευταία φορά που κάποιοι σε αυτό τον τόπο αποφάσισαν να τελειώσουν με την αριστερά για αυτά που πιστεύει είναι όταν άνοιξαν τα ξερονήσια» πρόσθεσε.

"Σήμερα", συνέχισε ο Πρωθυπουργός, "ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;" διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Ενώ, για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

"Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

"Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα…, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

Συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ, είπε ότι "έχει θράσος να μιλά για ανεργία όταν επί των ημερών της διακυβέρνησής της, η ανεργία έφτασε στο 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά.

Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

"Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα", είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας, με τη στήριξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πρόνοιας και την αύξηση κατά 75% από τον Προϋπολογισμό 2018 και αύξηση κατά 408% από τον Προϋπολογισμό που παραλάβαμε το 2015. Ακόμη με τη διατήρηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια». Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού, στο οποίο νέο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες με στόχο την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία, και τη σταδιακή μετατροπή των "κόκκινων" δανείων σε εξυπηρετούμενα.

Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, των σκανδάλων και της διαπλοκής

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα είχε εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό .

«Καταψηφίζουμε όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του προϋπολογισμού, αλλά μέσω αυτού συνολικά την κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, της βαριάς λιτότητας, των σκανδάλων και της διαπλοκής. Της απαράδεκτης κυβέρνησης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ό,τι αυτοί συμβολίζουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει αυτή η κυβέρνηση.

«Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια αν εσείς κ. Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές σε σύμπραξη με τον κ. Κουβέλη και τη Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Φώτη Κουβέλη, σχολίασε ειρωνικά: «Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα, κανείς καλός δεν χάνεται σε αυτή τη χώρα».

«Τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του λαού με ένα αχρείαστο μνημόνιο, παγιδεύσατε τη χώρα σε έναν νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς τη με 100 δισ. ευρώ. Αν δεν είχατε έρθει στην εξουσία, η κρίση θα είχε τελειώσει εδώ και μια τετραετία. Η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την πολιτική απάτη που τώρα βαφτίσατε αυταπάτη… Ο κύκλος της παρακμής σας λήγει, αλλά οι Έλληνες θα σας θυμούνται για πέντε λέξεις: «ψέμα, φτώχεια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα».

«Η Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που το είχε ανάγκη. Διαλύσατε τη μεσαία τάξη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «To QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε «εναλλακτική λύση» και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε! Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ».

«Το 2015 η χώρα διχάστηκε σ΄ένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας: «Πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα». «Υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στη λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την «κατανόηση» που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει», συμπλήρωσε.

«Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Άλλωστε σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης. 4 στις 4 αποτυχίες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και περιέγραψε τον στόχο του κόμματός του: «Τον στόχο μας περιγράφει το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές».

«Η ΝΔ καλείται να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».

«Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει τη μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφέρθηκε επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας κριτική στην ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τάχθηκε κατά της μυστικής ψηφοφορίας, ενώ επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι κρυστάλλινη "απέναντι στο σφάλμα των Πρεσπών και δεν θα το ψηφίσουμε. Γιατί ποτίζει τον αλυτρωτισμό, ξυπνάει εθνικισμούς και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις δύο χώρες". Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί και στην Αλβανία και πρόσθεσε: "Από το ελληνικό Κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες".

Επίθεση όμως έκανε και στο "ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλοντας σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ: "Ο σταθμός του Θριασίου, τα 1,6 δισ. του μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Και βέβαια η ΔΕΠΑ με τα φέσια των δεκάδων εκατομμυρίων για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεστε".

Τσακαλώτος: Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα αλλά βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια

Με μια προσωπική αναφορά και τη συγκινησιακή φόρτιση να είναι έντονη ολοκλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την ομιλία του εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Aπαντώντας στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός Πρωθυπουργός ο κ. Τσακαλώτος είπε: “Είμαι ο μακροβιότερος Υπουργός Οικονομικών. Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί. Θα με ενοχλούσε αν μαζί με τον Χουλιαράλκη, τον Αλεξιάδη και την Παπανάτσιου, τη διαπραγματευτική ομάδα , είναι ήρωας της διαπραγμάτευσης ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού μας τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό θα με ενοχλούσε. Αν τους πρώτους μήνες αποφασίζαμε ότι η πολιτική δεν μπορούσε να δώσει λύση και ψάχναμε έναν τεχνοκράτη. Θα με ενοχλούσε αν μετά από δύο χρόνια ζητούσα από τον Αλέξη να μου δώσει μια δουλειά σιγουράντζα. Τυχαίο το παράδειγμα, θα μπορούσα να του ζητήσω να είμαι διοικτηής της Τραπέζης της Ελλάδας” είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος καταχειροκροτούμενος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος είπε: “Θα με ενοχλούσε να δεν είχαμε βγάλει όλοι και οι ΑΝ.ΕΛ τη χώρα από το Μνημόνιο. Αλλά τη βγάλαμε. Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τις δυσκολίες που είχαμε. Το πόσο δύσκολο είναι να ξέρεις ότι είσαι σε μια διαπραγμάτευση και δεν παίζεις το δικό σου μέλλον αλλά παίζεις το μέλλον της κοινωνίας, όταν κάνεις συμβιβασμούς όπως κάναμε για τις συντάξεις. Πόση δουλειά χρειάστηκε για να αναστρέψουμε αυτό το πράγμα. Ο λαός δεν θα μας παινέψει για αυτό. Ο λαός ξεχνάει και κοιτάει μπροστά. Δικαιολογείται να μην τον ενδιαφέρει το παρελθόν αλλά το μέλλον. Είναι υποχρέωση όλων μας σταδιακά με λάθη αλλά με στοχοπροσήλωση να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέτει η ιστορία. Τώρα και πριν από τις εκλογές”.

Γεννηματά προς κυβέρνηση: Παίρνετε δέκα από τον λαό, επιστρέφετε ένα

Κριτική κατά της κυβέρνησης και της ΝΔ άσκησε η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας, τους κκ.Τσίπρα και Μητσοτάκη, πως χορεύουν μαζί το ταγκό της πόλωσης. «Τελικά μοιάζουν πολύ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

«Να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αφύπνιση από όλους μας. Οι αναφορές ότι η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και είναι θωρακισμένη δεν αρκούν», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και για να γυρίσει πραγματικά σελίδα η πατρίδα μας. Και όταν μιλώ για συνεννόηση δεν λέω να γίνουμε όλοι ίδιοι. Άλλο όμως οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και απειλές για ρεβάνς. Γιατί αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση αλλά μετατροπή της πολιτικής ζωής σε αρένα λάσπης. Θέλουμε εθνική ομοψυχία. Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους. Οι κατασκευασμένες κοκορομαχίες δεν συσπειρώνουν, δεν αφορούν τους πολίτες. Δεν απαντούν στις αγωνίες και στα προβλήματά τους. Απογοητεύουν και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την πολιτική» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Κλιμακώνοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλισβερίσι προσέγγισης βουλευτών. «Παρακολουθούμε μπρος στα μάτια μας το μεγάλο αλισβερίσι τους. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές. Για να εξασφαλίσουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» για τη συμφωνία των Πρεσπών. Από το 2010 η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και τον διχασμό πλήρωσε τρία μνημόνια. 8 χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά. Με το φύγε εσύ να έρθω εγώ για να γίνω πρωθυπουργός και πετροβόλα εσύ από την πλατεία. Κι ας πληρώσει ο τόπος ένα νέο μνημόνιο τέταρτο, κανονικό. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες. «Διεκδικούμε καθαρή εντολή προοδευτικής ανατροπής για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματική έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Χρειάζεται κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα - Μητσοτάκη, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη νέα πορεία της χώρας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κρίθηκε οριστικά στη συνείδηση των πολιτών και απέτυχε».

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και η ιστορική αλήθεια δίνει πραγματική διάσταση σε πρόσωπα και παρατάξεις, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες, για άλλους μαθητευόμενους μάγους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες αναζητούν μια ριζικά διαφορετική, πραγματικά προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική αλλαγή. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης. Εμείς θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε» τόνισε.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν βγάζει τη χώρα στο ξέφωτο κι απλά αποτυπώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι αφορούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο. «Είστε η κυβέρνηση του 10-1. 10 παίρνετε 1 δίνετε. Και προσπαθείτε το 1 που δίνετε να το παρουσιάσετε ως μεγάλο κατόρθωμα. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για τα 9 που παίρνετε», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Είναι η θηλιά που έχετε φορέσει στον λαιμό του ελληνικού λαού. Και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι κάνατε το μνημόνιο παρελθόν. Με τον προϋπολογισμό, το 2019 η εξοντωτική φορολογία αυξάνεται, κυρίως μάλιστα από έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους» είπε. Καταλόγισε βαριές συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης που «υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ υπερασπίστηκε τις γεωπολιτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες και την προώθηση των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πήρε το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο για ένα νέο αδιέξοδο. Και ο νέος προϋπολογισμός το επιβεβαιώνει. Γι΄αυτό λέμε όχι στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είπε η Φώφη Γεννηματά ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του "νέου" και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης. Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για τους λίγους, με ασύδοτη την αγορά και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους. Η αλαζονεία είναι διάχυτη και μόνο με την προσδοκία της εξουσίας», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Κουτσούμπας: Καλούμε τον λαό να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη πόλωση


«Να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη πόλωση, να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, να οργανώσει την δική του αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπροστά», κάλεσε τον λαό ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι τελείωσαν τα μνημόνια , πως η νέα σελίδα της μεταμνημονιακής ανάπτυξης είναι για όλους γιατί τάχα ανακτήσαμε την κυριαρχίας μας. Λίγο ακόμη και θα αναφωνήσει με τον φίλο του τον Αμερικανό πρέσβη η Ελλάδα στους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά,, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος ξέρει από fake news. «Καταλαβαίνει ότι υπόσχεστε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γι αυτό αναγκάζεστε να έχετε μαζί κλακαδόρους για να σας επευφημούν», σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «το μνημόνιο είναι πανταχού παρών» γιατί παραμένουν όλα τα μνημονιακά μέτρα που αποτελούν την «καύσιμη ύλη» για τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση να χαρακτηρίζονται ως «ανακούφιση» και «αναδιανομή υπέρ του λαού» ορισμένα ψίχουλα.

«Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει πέσει στο μισό...Καλείτε τους εργαζόμενους να χειροκροτήσουν τα μεγάλα πλεονάσματα που έχετε πετύχει συσκοτίζοντας ότι αυτά δημιουργήθηκαν από το δικό τους αίμα», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, επιλογή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι για τον λαό μια επιλογή ανάμεσα στον καλύτερο δήμιο, προειδοποιώντας πως διαλέγοντας το «μικρότερο κακό» θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Πρόσθεσε πως απέναντι βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ που είναι ρεαλιστική, αναγκαία και ικανοποιεί το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καμμένος: Όταν θα έρθει το εθνικό θέμα, να δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση


«Η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που η Ελλάδα απαλλάσσεται από τις μνημονιακές συμβάσεις. Και αυτή η ιστορική στιγμή προετοιμάστηκε προσεκτικά από το σύνολο της κυβέρνησης», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος και συνέχισε:

«Η Ελλάδα έγινε άξονας σταθερότητας και η λύση και πλέον έχουμε δέσει συμμαχίες. Η Ελλάδα αποτελεί τον νούμερο 1 σύμμαχο των ΗΠΑ όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας. Αυτές οι συμμαχίες έγιναν με πολύ δουλειά της κυβέρνησης. Και αυτό σημαίνει επενδύσεις. Σημαίνει ασφάλεια για τη χώρα, σημαίνει το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Αυτές οι συμμαχίες έγιναν κατόπιν αποφάσεως της κυβέρνησης με πολλή δουλειά, με εμπλοκή των ενόπλων μας δυνάμεων που παρά την πίεση που δέχτηκαν τα στελέχη τους έμειναν όρθιες», είπε ο κ. Καμμένος.

«Έτσι θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση είναι κυρίως κρίση αξιών. Από σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων μέσα από δημοσιογραφικούς οργανισμούς που τρεφόντουσαν από παράνομα δάνεια τραπεζών. Μέσα από μπίζνες πολιτικών όποιος στεκόταν εμπόδιο στο εθνικό συμφέρον, τον εξαφάνιζαν, και που ακόμα και σήμερα από ορισμένα δημοσιογραφικά μπλοκ συνεχίζονται.

Σήμερα φορούν όλοι αυτοί το μανδύα του πατριώτη. Εκείνοι που πήγαιναν με τα αεροπλάνα του Χριστοφοράκου και πήγαιναν στα Σκόπια, μετατρέπονται τώρα σε επικριτές. Άνθρωποι που χρέωσαν τα κόμματά τους σήμερα αλλάζουν ΑΦΜ και σήμερα μας μιλούν για δημοκρατία. Αυτοί που άνθρωποι που δημιούργησαν χιλιάδες λουκέτα και σήμερα μας μιλούν για εργασία. Εμείς οι ΑΝΕΛ έχουμε ένα στόχο: η επάνοδος των ηθικών αξιών στην κοινωνία», είπε ο κ. Καμμένος.

«Άρμεξαν τη μεσαία τάξη και έκαναν μπίζνες με τη διαπλοκή. Κι εμείς το 2016 επιτύχαμε τον πρώτο προϋπολογισμό της μεταπολεμικής Ελλάδας που δεν είχε ανάγκη για δανεισμό και άλλα υφεσιακά μέτρα. Το 2019 θα είναι μία χρονιά πλεονάσματος διότι δεν παράγει πλέον ελλείμματα η ελληνική οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συνέχισε:

«Έπρεπε να ασχοληθούμε και το πρόβλημα του ασφυκτικού εξωτερικού δημοσίου χρέους. Το 2014 324,127 εκατ. ευρώ, το ίδιο επίσημο δελτίο 31/12/ 2015 ήταν 321.007 εκατ. ευρώ. Όχι μόνο δεν προσθέσαμε, αλλά αφαιρέσαμε. Πήγανε στο να αντιμετωπίσουμε τη βόμβα της χρεοκοπίας της χώρας!

Όταν αλλάξαμε πολιτική δεν κάναμε κωλοτούμπα. Αλλά ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός μας έκανε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήσασταν οι νεκροθάφτες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) Καταστρέψατε τη μεσαία τάξη και κυβερνούσατε με πρόγραμμα που σας υπαγόρευαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ακολουθούσατε εντολές χωρίς να παίρνετε πρωτοβουλίες».

Διαψεύδεστε συνεχώς κ. Μητσοτάκη. Κερδίσαμε τον σεβασμό των εταίρων μας. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων, υπογράμμισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λέγοντας:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν εθνική πολιτική και ομοψυχία. Θα πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι πεδίο εθνικής συναίνεσης γιατί ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και παραμονεύει. Να φτάσουμε εκεί που ήμασταν κάποτε! Να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές. Σεβόμενος τα χρήματα του ελληνικού λαού για να γίνει αντιληπτό προς όλους μέσα σ’αυτή την αίθουσα. Στην κατηγορία των αποδοχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μείωσαν αποδοχές κατά 35%.

Δεσμεύτηκα πέρσι ότι οι εποχές των πειραματισμών θα αποτελούν παρελθόν με την παρούσα κυβέρνηση. Οι περικοπές, αποτελούν παρελθόν και πλέον έχουμε έγκαιρο σχεδιασμό και σταθεροποίηση του προϋπολογισμού για να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες. Να σας πω βρήκαμε 460 εκατ δολάρια από τα FMS και δεν εισπράτταμε ούτε έναν τόκο. Και μέρος των χρημάτων αυτών πληρώνουμε εξοπλιστικά προγράμματα. Ο προϋπολογισμός Είναι αυξημένος κατά 5,67% σε σχέση με το προηγούμενο έτος», κατέληξε.

«ΟΙ ΑΝΕΛ είχαμε την ευθύνη και του Υπουργείου Τουρισμού και αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό το 2018. Κατακτήσαμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στον παγκόσμιο τουρισμό. Αν είχαμε αποχωρήσει το 2017 ή το 2018 δεν θα γινόταν τίποτα από αυτά. ΟΙ ΑΝΕΛ αν είχαμε αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2018 δεν θα είχε ολοκληρωθεί τίποτα από αυτά. Έτσι είναι κ. Κυριαζίδη, λέγατε ψέματα ότι δεν θα πάρουνε ποτέ οι αστυνομικοί τα αναδρομικά. Εξαπάτησες τους αστυνομικούς. Έτσι θέλατε να πέσει η κυβέρνηση το 2018.

«Ένα μεγάλο μέρος της αποστολής μας έχει ολοκληρωθεί. Το οικονομικό σκέλος. Όταν έρθει το εθνικό σκέλος, θα δούμε ποιός θα αναλάβει την ευθύνη. Εμείς εδώ είμαστε και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει. Πείτε στον ελληνικό λαό: είστε υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας ή όχι; Είναι η όχι η κυρία Μπακογιάννη εμπνευστής του ονόματος Βόρεια Μακεδονία;», ανέφερε για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μας κατηγορείτε ότι οι ΑΝΕΛ θα έκανε την Ελλάδα Βενεζουέλα. Ένα έχω να σας πω ότι αν αναλάβει η σημερινή ΝΔ με τα στελέχη της ακροδεξιάς που έχετε μαζέψει και μετατρέποντας ένα κόμμα δημοκρατικό, σε πολιτικό βραχίονα εγκληματικής οργάνωσης,το σίγουρο είναι ότι θα κάνετε την Ελλάδα Κολομβία», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Λεβέντης: Ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για να στηρίξω οποιαδήποτε κυβέρνηση - Ο Μητσοτάκης θα κάνει τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα της ιστορίας

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Μιλάμε για την οικονομία και τον προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα που παίρνει είναι μέτρα ανακούφισης. Αυτό, το να δίνουμε ελεημοσύνη από εδώ και από εκεί συνιστά οικονομική πολιτική; Γδέρναμε οκτώ χρόνια τον λαό και τώρα τον ανακουφίζουμε με 300 ευρώ;» τόνισε ο κ. Λεβέντης.

«Η χώρα θέλει χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής και όχι ελεημοσύνες. Με ελεημοσύνες μπορεί να νομίζετε ότι θα πάρετε ψήφους αλλά δεν είναι ο κόσμος βλάκας, για 300-500 ευρώ, να αλλάζει κόμμα πριν από τις εκλογές».

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στα αναδρομικά, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τα αναδρομικά στους δικαστικούς και στους πανεπιστημιακούς. «Αυτοί έπρεπε να πάρουν πρώτοι αναδρομικά; Αυτοί ήταν οι πρώτοι που έπρεπε να πάρουν αναδρομικά ή οι πάμπτωχοι άνθρωποι; Πότε κατάλαβαν οι δικαστές ότι με τα κοψίματα μισθών, συντάξεων κινδυνεύει η αξιοπρέπεια του πολίτη; Χρειάστηκαν 8,5 χρόνια για να ξυπνήσουν οι δικαστές;» είπε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε ότι το 2009 η χώρα δεν χρειαζόταν ούτε τις "τρέλες" του Γιώργου Παπανδρέου ούτε του Αντώνη Σαμαρά. «Αυτό που ήθελε η χώρα ήταν ένα μνημόνιο δικό μας, ένα οικειοθελές, χωρίς νταβατζήδες απέξω. Να προβούμε μόνοι μας σε κάποιες μειώσεις, επιτρεπτές και να μειώσουμε την αύξηση των ελλειμμάτων. Τότε οι αγορές θα μας έσωζαν. Αντί να κάνουμε όμως μια οικειοθελή λιτότητα στην οποία εμείς θα ήμασταν οι κυρίαρχοι, αφήσαμε τα πράγματα να πάνε στα άκρα λόγω εγωισμών και μετά αφεθήκαμε στα χέρια των δανειστών», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ενώ επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα ότι κοροϊδεύει, αλλά κι εσείς κοροϊδεύετε. Το πολιτικό σύστημα έχει μάθει να κοροϊδεύει. Δεν έχει άλλο τρόπο επιβίωσης το πολιτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, διερωτήθηκε: «Δημοκράτης είναι όποιος εκχωρεί από την κυριαρχία της πατρίδας και όποιος δεν εκχωρεί είναι φασίστας; Μεγάλη αξία δίνετε στους φασίστες». «Αν τολμήσετε και κάνετε ψηφοφορία για τη Μακεδονία με αυτόν τον τρόπο, μαζεύοντας ψήφους από εδώ και από εκεί, ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει τέτοιου είδους νόμους, δεν θα τα καταπιεί. Μπορεί να γελάτε τώρα, διότι το γέλιο πολλές φορές είναι και δείγμα αναισθησίας, όμως σας λέω ότι η ιστορία θα καταγράψει με πολύ μελανά γράμματα αυτούς που θα εκχωρήσουν τη Μακεδονία», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

«Το κύριο έργο μετά τις εκλογές θα είναι να καταργήσουμε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία. Ο λαός δεν θα το νομιμοποιήσει, θα είναι ένα ανάθεμα ιστορικό, και θα εργαστούμε στην επομένη βουλή για την ακύρωση της συμφωνίας. Είναι ντροπή αυτή τη αίθουσα να κάνει αυτά τα πράγματα για τη Μακεδονία, που είναι η ψυχή της Ελλάδος. Η Ένωση Κεντρώων θα ακυρώσει τη συμφωνία, με τις δυνάμεις της. Αν ο λαός δώσει αυξημένη δύναμη στην Ένωση Κεντρώων, λέω από τώρα λέω ότι για να στηρίξω οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα ζητήσω ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αν την περάσει διότι υποψιάζομαι ότι το μυαλό του Τσίπρα έχει κι άλλη λύση να την περάσει στα χέρια του Μητσοτάκη, ο οποίος ανοήτως μέχρι τώρα λέει δεν δίνει και μετά υπό την πίεση της αμερικανικής πρεσβείας θα ξεβρακωθεί τη νύχτα των εκλογών και θα έχουμε μια κωλοτούμπα τη μεγαλύτερη της ιστορίας. Ενώ μέχρι τώρα κωλοτούμπας ονομάζεται ο Τσίπρας στα λεξικά, θα αντικατασταθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη » συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στους βουλευτές που έφυγαν από το κόμμα του, κάνοντας λόγο για άλλη μια φορά για αποστάτες. Εν αναμονή της στάσης του Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ο κ. Λεβέντης είπε:
«Να εξηγήσουμε ότι αποστάτης είναι ένας που όταν εκλέγεται με ένα κόμμα και διαφωνεί με κάτι, δεν παραδίδει την έδρα και μεταπηδάει από κόμμα σε κόμμα. Αυτή τη στιγμή 4 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων είναι σε διάφορα κόμματα ενώ εξελέγησαν με λίστα με το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων και μικρότερο αδίκημα έκαναν οι αποστάτες, μεγαλύτερο τα κόμματα που τους απεδέχθησαν. Μου ρίχνουν κάποιες ευθύνες και εμένα. Εσύ δεν πρόσεχες ποιους έβαζες, μου λένε. Για την Παπακώστα, λέω εγώ, δεν πρόσεξε ο Μητσοτάκης;».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: