13 Δεκεμβρίου 2018

Εσωκομματική ψήφος εμπιστοσύνης στην Τ. Μέι με 200 υπέρ έναντι 117 κατά

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι, κατά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κόμματός της και της χώρας με 200 ψήφους υπέρ της, έναντι 117 κατά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα βρετανικά ΜΜΕ τα οποία μιλούσαν νωρίτερα για επικράτησή της.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού Kόμματος την στήριξε σε μυστική ψηφοφορία, αφού η πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για τις επόμενες εκλογές.

Η θέση της Μέι στην ηγεσία του κόμματός της είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπρεπε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. Ωστόσο, από νωρίς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν ανακοινώσει ότι πάνω από 180 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό.

Τ. Μέι: «Ανανεωμένη αποστολή» για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Τερέζα Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.
Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.
Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι αύριο θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.
Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.
«Τώρα το κοινοβούλιο πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit», δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν
Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας», τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.
«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: