2 Δεκεμβρίου 2018

"Χάος" στο Παρίσι - Πάνω από 370 συλλήψεις κι 130 τραυματίες - Εξετάζεται η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Τις πληγές του μετράει το Παρίσι μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια που έλαβαν στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» ενάντια στο ακριβό κόστος διαβίωσης.
Πολλοί κάνουν λόγο για  τα χειρότερα επεισόδια στο Παρίσι την τελευταία δεκαετία. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί, ενώ 378 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Συμπλοκές των διαδηλωτών με αστυνομικούς, οδοφράγματα, φωτιές σε σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες, αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες στους πιο «ακριβούς» δρόμους της πόλης, την ίδια ώρα που γινόταν εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία.
Από το Μπουένος Αιρες, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής της G20, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία, που δεν έχει καμία σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.  
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το πρωί στη Γαλλία και έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο, μετά τα βίαια επεισόδια. Στη συνεδρίαση θα μετέχουν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να βρεθεί η απάντηση στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που μοιάζει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και προκαλεί πολιτική κρίση.
«Οι ένοχοι γι' αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε στις δηλώσεις του το Σάββατο ο Μακρόν, ενώ ο Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕ κάνουν λόγο γα έντονη παρουσία της αξροδεξιάς στις χθεσινές διαδηλώσεις. Οπως ανέφερε η "Liberation" κάθε είδους ακροδεξιές ομάδες, ακόμα και περιθωριακές, έκαναν την εμφάνισή τους στη γαλλική πρωτεύουσα.
Εθεάθη, μεταξύ άλλων, ο υπερεθνικιστής Ιβαν Μπενεντετί, πρώην επικεφαλής της εθνικιστικής κίνησης "Loeuvre Francaise" η οποία έχει διαλυθεί από το 2013. Παρούσα επίσης ήταν και η ακροδεξιά φοιτητική οργάνωση GUD ενώ δεν έλειψαν και τα εθνικιστικά συνθήματα.
Τέλος, έλαβαν μέρος και αρκετές θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, δίνοντας έτσι και αυτές το στίγμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: