17 Δεκεμβρίου 2018

Επικουρικές συντάξεις: Έρχονται επιπλέον αναδρομικά για 400.000 συνταξιούχους - Ποιους αφορά

Επιπλέον αναδρομικά της τάξης των 5.500 ευρώ και πάνω φαίνεται ότι μπορεί να διεκδικήσει ένα μεγάλο μέρος των απόμαχων της εργασίας, από τις λανθασμένες μειώσεις του 2016
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη νεότερη ανάλυση του μέλους τηςΔιοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε) του Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων ( ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, Κώστα Νικολάου, επί του τρόπου με τον οποίο έγινε το «κούρεμα» τωνεπικουρικών συντάξεων πριν από περίπου 2, 5 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει επισημάνει σειρά στρεβλώσεων – και έχει επιβεβαιωθεί – σε σχέση με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των μνημονιακών νόμων επί των συντάξεων, το συγκεκριμένο θέμα αφορά τη μη εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου (4387/16).

Το «ζήτημα», αναφέρει ο κ. Νικολάου, «αφορά σε περίπου 400.000 συνταξιούχους που από την 1η Ιουνίου 2016 αντί για αναπροσαρμογή, βάσει του άρθρου 96 του νόμου 4387/16 δηλαδή την εξίσωση των παλιών επικουρικών με τις νέες, υπέστησαν οριζόντιες περικοπές, εκτός νόμου έως και 75%».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο λόγος, είναι ότι δεν συμπεριλήφθηκαν οι προσαυξήσεις των δώρων (13 και 14 μισθός) καθώς και ο ενιαίος συντελεστής επανυπολογισμού (045%) ανά έτος ασφάλισης. Ειδικά περίπου 200.000 δικαιούχοι επικουρικών του πρώηνΕΤΕΑΜ και των υπόλοιπων πρώην ταμείων επικούρησης του ιδιωτικού τομέα, πέραν του λανθασμένου επανυπολογισμού, σύμφωνα με το κ. Νικολάου, είχαν μια επιπλέον περικοπή (επίσης εκτός νόμου) έως και 200 ευρώ.

Το γεγονός ότι, δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και οι επικουρικές μειώθηκαν το 2016 με οριζόντιο «κούρεμα» με άγνωστο τον τρόπο του υπολογισμού που ακολουθήθηκε, φαίνεται να το έχει επιβεβαιώσει και... η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως υπενθυμίζει ο κ. Νικολάου.

Σε δελτία Τύπου του αρμόδιου υπουργείου, στις 12 Ιουνίου του 2018 αναφέρεται: «Μια και μόνη αναπροσαρμογή («μείωση») έγινε στο 205 των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1300 ευρώ μεικτά) για να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος του ν.4052/12 η οποία θα μείωνε οριζόντια έως 57% όλες τις επικουρικές συντάξεις». «Η ομολογία αυτή έρχεται και ως απειλή σε όσους δεν είχαν επιπλέον περικοπές» τονίζει ο κ. Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει την τακτική «μη μιλάτε γιατί εάν τηρηθούν τα νομικά στοτ. ΕΤΕΑΜ θα μειωθούν περαιτέρω οι επικουρικές σε όσους είχαν τις μικρότερες περικοπές».

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: