5 Δεκεμβρίου 2018

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη με απόφαση του ΟΗΕ και με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που έχουν αφιερωθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου, ακόμη και με κίνδυνο της υγείας τους ή και της ζωής τους.
Ωστόσο, ο εθελοντισμός έχει σημαντικά οφέλη και για τους ίδιους τους εθελοντές. Για τα οφέλη αυτά μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για Όλους» και η Ελένη Σωτηροπούλου, πρόεδρος-συντονίστρια του προγράμματος και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

«Ο εθελοντισμός ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. 
Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια,
 την ανάγκη για επιβίωση, τον ρατσισμό,
 μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν
 όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο μπορούν
 να επηρεάσουν τον κόσμο», είπε ο Γ. Χρούσος.

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τη συμμετοχή 40 επιστημονικών φορέων και 240 πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών γιατρών, υπό την αιγίδα της UNESCO. Μέσω των εθελοντών του έχει εμβολιάσει 6.500 παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση και διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Για τους εκπροσώπους του προγράμματος, αλλά και για τους εκατοντάδες εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, η ανιδιοτελής προσφορά μια μεγάλη αγκαλιά σε όσους έχουν ανάγκη, η προσπάθεια να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο που χρήζει βοήθειας χωρίς διακρίσεις.Τι μπορεί όμως να μάθει κανείς μέσω του εθελοντισμού; «Να εκτιμά τα σημαντικά πράγματα της ζωής, να λαμβάνει ικανοποίηση από ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης, ένα φιλί από τον 5χρονο που με χαρά έκανε το εμβόλιο του, γιατί είμαι εκεί, του χαμογελάω, δεν τον ξέχασα, ενδιαφέρομαι, θέλω να τον βοηθήσω», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Σωτηροπούλου. «Η ηθική ικανοποίηση, η αίσθηση ότι βάζω ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της προσφοράς συνειδητοποιώντας την αξία της, είναι τα οφέλη μου. Ανακάλυψα νέες πτυχές του εαυτού μου. Έμαθα να διαχειρίζομαι αγχωτικές καταστάσεις. Τέσταρα την υπομονή μου. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμόγελο. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να μάθεις. Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου».

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Χρούσο, σε πρόσφατη μελέτη 
με τίτλο «Volunteering in the European Union»
 για τον κοινωνικό αλτρουισμό,
 η Ελλάδα έλαβε τη χαμηλότερη θέση 
στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, 
με αναλογική συμμετοχή του πληθυσμού 
σε εθελοντικές δραστηριότητες μικρότερη του 10%.

Εμπόδιo στο έργο μας: Ο ρατσισμός
«Δυστυχώς, ο ρατσισμός υπήρχε και θα υπάρχει, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στην προσφορά στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, ηλικίας, φύλου, θρησκείας ή χώρας προέλευσης. Το πρόγραμμα ‘Υγεία για Όλους’ αγκαλιάζει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς διακρίσεις», δηλώνουν οι εκπρόσωποί του και υπογραμμίζουν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να ανοίξει δρόμους κατανόησης της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης και προσφοράς και αυτό να περάσει και στις νεότερες γενιές. «Τα παιδιά είναι το μέλλον, αλλά δεν έχουν όλα ίσες ευκαιρίες. Μάλιστα, μερικά παιδιά όπως εκείνα των Ρομά, δεν έχουν καθόλου. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη ίσων ευκαιριών και η παιδεία είναι το απαραίτητο όπλο», σημειώνουν.

pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: