1 Δεκεμβρίου 2018

Παροχών συνέχεια από την κυβέρνηση - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Το.. μπαράζ των θετικών ανακοινώσεων θέλει να συνεχίσει η κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ενισχύσει την εντύπωση ότι «κάτι αλλάζει» στην μεταμνημονιακή περίοδο. Έτσι, την Δευτέρα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ενώ την Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει –ή το αργότερο την επόμενη- θα κατατεθεί η τροπολογία για το επίδομα στέγασης που θα ξεκινήσει να χορηγείται από το 2019 αλλά και αυτή που θα ανοίξει το δρόμο για τις προσλήψεις 4500 δασκάλων ειδικής αγωγής και περίπου 3000 ατόμων για τη στελέχωση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι". Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για την πρόληψη 5500 νέων σε δήμους και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης ενώ στις 14 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πιστώσει πρόσθετα ποσά στους λογαριασμούς όσων έκαναν κατά την περυσινή σεζόν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης –έμφαση θα δοθεί στους ορεινούς δήμους- ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης σε τουλάχιστον 350.000 νοικοκυριά.

Ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος να ανακοινώσει την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά –το τελικό οκ για την μη περικοπή των συντάξεων από το Eurogroup θα… εορταστεί με μια τροπολογία κατάργησης των μειώσεων στην προσωπική διαφορά- ενώ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα δοθούν –εκτός απροόπτου- τα αναδρομικά των 820 εκατ. ευρώ στα ειδικά μισθολόγια.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον έκτακτα μερίσματα σε ειδικές ομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου -πέραν των 720 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί- ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της επόμενης χρονιάς.

Είναι προφανές ότι ο στόχος είναι να πέσει… άφθονο χρήμα στην αγορά μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Αν προστεθούν τα 810 εκατ. ευρώ των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, τα 710 εκατ. ευρώ του έκτακτου μερίσματος και τα 2,6 δις. ευρώ των συντάξεων που θα καταβληθούν νωρίτερα (σ.σ τα οποία θα δίνονταν ούτως ή άλλως αλλά τώρα η ιστορία θα λάβει τη μορφή γιορτής λόγω της μη περικοπής) προκύπτει έναν ποσό της τάξεως των τουλάχιστον 4 δις. ευρώ.

Ουρές ευχάριστων νέων προγραμματίζονται και για το πρώτο δίμηνο του έτους. Αυτό θα φέρει αυξήσεις σε περίπου 200.000 συντάξειςλόγω της επιστροφής των αρνητικών προσωπικών διαφορών, την έναρξη καταβολής του επιδόματος στέγασης αλλά και την οριστικοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η οποία προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο.

Αυτό το σκηνικό έχουν στο μυαλό τους και οι υπέρμαχοι της πρότασης να πάμε σε εκλογές μέχρι τον Μάρτιο καθώς μέχρι τότε όλοι θα έχουν δει –με βάση το σκεπτικό που αναλύεται- «καρπούς» κατά την μεταμνημονιακή περίοδο…

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: