17 Δεκεμβρίου 2018

Ενημερωτική συνάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη με αγρότες στον Λόφο Πιερίας

Την ώρα που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων των αγροτών ζεσταίνει και πάλι τις μηχανές των τρακτέρ, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Λόφο Πιερίας, προκειμένου να συζητήσει με τους αγρότες της περιοχής για τα ζητήματα που τους αφορούν και να τους ενημερώσει για τους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής βρέθηκε απέναντι σε ένα εντυπωσιακά πολυπληθές ακροατήριο συνεταιρισμένων και μη αγροτών, μιλώντας διεξοδικά και συγκεκριμένα για τις   προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης να μειωθεί το κόστος παραγωγής στο χωράφι και να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα.

Αναφέρθηκε στις απαντήσεις 18 σημείων που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εστιάζοντας στη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου εισοδήματος ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, στη δέσμευση της κυβέρνησης να εξαντλήσει το δημοσιονομικό περιθώριο που αφήνει η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια, προκειμένου να εφαρμοστούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, δικαιότερες πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων και στην υπό επεξεργασία ρύθμιση για την προστασία των λογαριασμών των αγροτών από κατασχέσεις, που θα προβλέπει ετήσιο ακατάσχετο, πέραν του ακατάσχετου των 1250 ευρώ τον μήνα που ισχύει για όλους.

Επεσήμανε τον αγώνα που δίνει ο πρωθυπουργός για τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027 στα επίπεδα της περιόδου 2014-2020, καθώς και ενάντια στην πρόταση για εξωτερική σύγκλιση των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία θα είχε αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τις κρατικές ενισχύσεις de minimis των 42 εκατ. ευρώ προς τους αιγοπροβατοτρόφους, την ένταξη των ροδακινοπαραγών στο ίδιο πρόγραμμα και στις προσπάθειες ένταξης των καπνοπαραγωγών ποικιλίας Κατερίνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες όχι μόνο απένταξης αλλά και ένταξης περισσότερων κοινοτήτων της Πιερίας στις μειονεκτικές περιοχές, που ευνοούνται, (εκτός από την ανά στρέμμα επιδότηση) και με μεγαλύτερα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των αγροτών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόμη οι προσπάθειες για ένα δικαιότερο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για την κανονικότητα της πληρωμής των ενισχύσεων, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και του προσανατολισμού του στην ενεργητική προστασία των αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Καστόρης κάλεσε τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα, έτσι ώστε όλη η περιοχή να τροφοδοτείται με φθηνό ρεύμα για τις ανάγκες τόσο της αγροτικής παραγωγής, όσο και της οικιακής χρήσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μακρά ενημέρωση  του βουλευτή, ακολούθησε και μακρά συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, που εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του για να πάρουν απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων που τους απασχολούν.


«Ο διάλογος και η επικοινωνία, είναι ο καλύτερος, αν όχι ο μοναδικός τρόπος, να επιλύονται τα προβλήματα», εκτίμησε ο κ. Καστόρης, δηλώνοντας ότι προγραμματίζει παρόμοιες συναντήσεις και σε άλλες περιοχές της Πιερίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: