11 Δεκεμβρίου 2018

Ανοικτή επιστολή της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων με αφορμή τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Ανοικτή επιστολή προς όλους τους φορείς της Πολιτείας απέστειλε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων με αφορμή τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.
Η επιστολή έχει ως στόχο «τη συστράτευση όλων μας, ατομικά και συλλογικά, ώστε να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία και να αντιμετωπιστεί οριστικά το ειδεχθές φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Παρατίθεται η επιστολή της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων:

Σε συνέχεια της πρόσφατης δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, αλλά και της διαρκώς εμπλουτισμένης δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση και την οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φορείς της Πολιτείας και της κοινωνίας μας, προκειμένου για τη συστράτευση όλων μας, ατομικά και συλλογικά, ώστε να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία και να αντιμετωπιστεί οριστικά το ειδεχθές φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Ακολουθεί η επιστολή της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Όπως όλες και όλοι γνωρίζετε κι όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή επιτροπή, η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφωρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς, πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Είναι παγκόσμιο και, ως εκ τούτου, διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε. ευρύτερα και στη χώρα μας ειδικότερα.

Η γυναικοκτονία είναι προφανές πως αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Πρόκειται για τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, που είναι γνωστή διεθνώς με τον όρο femicide και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, το βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών «για λόγους τιμής» κ.λπ.

Η δολοφονία της φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένης Τοπαλούδη έρχεται να προστεθεί στη μακριά «αλυσίδα» των δολοφονημένων γυναικών και στη χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση ιδιαίτερα ανησυχητική και αναπαράγει με τον πιο δραματικό τρόπο το διαχρονικό στερεότυπο του κυρίαρχου αρσενικού («αρσενικά» στη συγκεκριμένη περίπτωση) και του «υποταγμένου θηλυκού».

Ωστόσο, πέρα από την οδύνη και την οργή που προκαλεί το γεγονός, θέτει ταυτόχρονα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και των φορέων της ενώπιον των ευθυνών τους. Γιατί, αρέσει η όχι ενοχλεί ή όχι, η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα της έμφυλης βίας μοιάζει να μην την έχει αγγίξει, όχι στο βαθμό που απαιτείται τουλάχιστον και είναι χαρακτηριστική η κοινωνική αδράνεια απέναντι στα διάφορα είδη της (σε συνδυασμό πάντοτε με την τόσο διαδεδομένη συλλογική αντίληψη πως κάποιες μορφές βίας απαιτούνται για τον «σωφρονισμό» των γυναικών!).

Μάλιστα, αναπαράγεται δυστυχώς, παρά τα γενναία θεσμικά βήματα που έχουν γίνει και από τα Μ.Μ.Ε., τόσο τα παραδοσιακά, όσο και τα σύγχρονα (τα εμετικά σχόλια που κυκλοφόρησαν στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα για το «ποιόν» της δολοφονημένης κοπέλας, είναι ενδεικτικά ενός έντονου σεξισμού, εντυπωμένου στο συλλογικό υποσυνείδητο περί «ηθικής ευθύνης» της «παθούσας», η οποία «πήγαινε γυρεύοντας)».

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος και καλεί σε συστράτευση τη Βουλή των Ελλήνων, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τη Σύνοδο των Πρυτάνεών τους, την Ακαδημία Αθηνών και τις Οργανώσεις των διανοουμένων και των Καλλιτεχνών, τις Επιστημονικές Ενώσεις, τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, τους εκπροσώπους και τις εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Παρατάξεις, τις Οργανώσεις και τα Κινήματα της Νεολαίας, τις Φεμινιστικές και Γυναικείες Οργανώσεις και Κινήματα, ολόκληρη την Κοινωνία των Πολιτών, γυναικών και ανδρών.

Παντού εκδηλώσεις από κοινού ή μεμονωμένα, για να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία, για να πάψουν οι ζωές των κοριτσιών και των γυναικών της (μας) να είναι «επικηρυγμένες!!»

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: